Rum Ulaştırma ve Adalet bakanları Bakanlar Kurulu’na,  Larnaka ve Baf hava limanlarının güvenliğini, hava limanlarının işletmecisi Hermes Airports şirketine devredilmesini, Hermes’le ivedilikle ek anlaşma yapmak üzere Ulaştırma Bakanı’nın yetkilendirilmesini önerdi.

Politis haberi “Hava Limanlarının Güvenliği Devletten Hermes’e… Yolculara Güvenlik Vergisi… Kişi Başına 4-6 Euro Yük… Polis Temsilcileri Temkinli” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

MALİYET GİDEN YOLCUYA

Rum Ulaştırma ve Adalet bakanları tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulan “gizli” öneriyi ele geçirdiğini belirterek öneri belgelerini fotokopisiyle birlikte yayımlayan gazete, hava limanlarındaki güvenlik hizmetlerinin polisten alınıp özele devredilmesiyle maliyetin, kişi başına ortalama 1.35 Euro-cent tutarındaki “güvenlik vergisinin” 4-6 Euro’ya çıkarılmasıyla “giden yolcuya” yükleneceğini yazdı. 

Gazeteye göre hava limanlarının güvenliğinin özele devredilmesiyle ilgili karar önerisinin, teknik komite tarafından hazırlanan rapora ve raporda yer alan 4 senaryodan ‘polisin, Hermes’in sorumluluğundaki özel şirketle değiştirilmesini’  öngören 4’üncü senaryoya dayandırıldı.

DEVREDİLMESİ ÖNERİLEN GÜVENLİK DENETİMLERİ

Teknik komite, polisten Hermes’e veya özel şirkete devredilebilecek yetkilerin bir de listesini yaptı. Özele devredilebilecekler şöyle sıralandı:

Hava limanlarının bütün noktalarına erişim,  denetlenen bütün bölgelerde yükleme öncesi güvenlik kontrolü, verilen bagaj ve uçak yüklerinin güvenliği, stratejik noktaları gözetleme sistemi, hava taşımacılığı şirketleri tarafından talep edilebilecek ticari güvenlik hizmetleri, giriş belgesi verme-kontrol ve onayı,  havaalanlarında devriye, yasadışı faaliyet veya tehdit durumlarında yasal önleme faaliyetleri planlama ve uygulama.”

Rum polisinin yetkisinde kalması önerilen güvenlik hizmetleri ise milli güvenlik ve terör faaliyetlerinin bastırılması için müdahale, hava korsanlığı veya diğer yasadışı faaliyetler, ceza gerektiren suç için tutuklama ve kovuşturma ve sabit nokta nöbetleri.

POLİS TEMKİNLİ

Raporu hazırlayan teknik komitedeki Rum polisi temsilcisi Haralambos Çappas, güvenlik hizmetlerinin devletten özele devredilmesi ile devletin ceza gelirlerini kaybedecek olması yanında, özel güvenlikçiler sadece patlayıcı, silah ve delici-kesici alet kontrolü yapacağından yasadışı döviz, altın, uyuşturucu, gümrüksüz tütün, v.b. giriş-çıkışlarının denetlenemeyeceğine dikkat çekti.

Özel personelin grev hakkı da olacağına işaret eden Çappas ayrıca, Hermes aracılığıyla güvenlik hizmetlerini üstlenecek şirketin yabancı da olabileceğini ve bütün personelini dışarıdan getirebileceğini vurguladı.