Politis gazetesi “Kıbrıs Sorunu ve Hellim Birlikte” başlığı altında, hellim dosyasına yapılan itirazlara ilişkin habere yer verdi.

Gazete, hellim konusunun bir çok ülke tarafından Kıbrıs sorununa ilişkin güven yaratıcı önlem olarak yorumlanmasına bağlı olarak, bunun itirazların desteklenmesi açısından caydırıcı olduğunu yazdı.

Habere göre Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, üç itirazın, Birleşik Krallık, Avustralya’daki “Dairy Australia Limited” şirketi ile ABD’deki “Consortium of Common Food Name” şirketinden yapıldığını ifade etti.

Birleşik Krallık tarafından yapılan itirazın bireyler adına yapıldığını ifade eden Kuyalis, AB üyesi ülke olarak Birleşik Krallık’ın da, kanunlara göre, kendi itirazını sunmakla yükümlü olduğunu belirtti. 

Kuyalis sözlerinin devamında Birleşik Krallık’tan olan itiraza, hellimin güven yaratıcı önlemi teşkil etmesinin ve Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlamasının mümkün olacağını bildiklerini ifade eden bir mektubun da eşlik ettiğini, bu ülkenin herhangi bir sorun yaratmak istemediğini ifade etti.

Kuyalis, Yeni Zelanda’dan ise devlet olarak itirazları desteklemedikleri ancak herhangi bir bireyin doğrudan itiraz göndermesini engellemelerinin de mümkün olmadığını dile getiren bir mektubun bulunduğunu söyledi.

Hellim patentinin alınması sürecinin altı ay içerisinde olumlu şekilde sonuçlanacağına ilişkin temennisini dile getiren Kuyalis, başka itirazın olup olmadığı bilgisini vermekle yükümlü Avrupa Komisyonu’nun resmi (dün öğleden sonra) mektubunun beklenmesi gerektiğini ifade etti.

Kuyalis, itirazda bulunacak devletler veya şirketlerin itiraz gerekçelerini iki ay içerisinde açıklamakla yükümlü olduklarını da anımsattı.

Bir soru üzerine Kuyalis, bu itirazları beklediklerini, bunları göğüslemeye hazır olduklarını ayrıca gelecek altı ay içerisinde konunun olumlu şekilde kapanacağını umut ettiklerini belirtti.

Kuyalis, bu itirazlara yönelik gerekçelerin sunulması için iki aylık bir sürenin bulunduğunu bunun ardından ise, anlaşma sağlanıp sağlanamayacağının görülmesi amacıyla, Güney Kıbrıs ile itirazlarda bulunanların temasa geçmesi için de üç aylık bir sürenin verileceğini ifade etti.

Bir başka soru üzerine Kuyalis, hiç kimseyle bir anlaşmada bulunmadıklarını dosyanın açık ve net olduğunu belirtti.

Fileleftheros gazetesi ise “Hellim İçin 6 İtiraz - İngiltere, ABD, Avustralya, Y.Zelanda, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri Karşı Çıkıyor” başlıklı hellime ilişkin haberinde Birleşik Krallık, Dairy Australia, Dairy Companies Association of New Zealand ile ABD Consortium Common Food Names, hellim konusunda itirazda bulunma niyetini dile getirdiğini, iki itirazın da  ayrıca Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden sunulmasının beklendiğini yazdı.

Rum Tarım Bakanı Kuyalis’in açıklamalarına da yer veren gazete Kuyalis’in, itirazların hellim patentinin alınması sürecini geciktireceği şeklinde açıklama yaptığını da yazdı.

Habere göre Kıbrıs sorununun, hellim dosyasını gözetip gözetmediği şeklindeki bir soru üzerine Kuyalis, bir çok ülkeyi itirazları desteklemekten vazgeçirdiğini düşündüğünü belirtti.