ABD’deki temaslarını sürdüren Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, Kıbrıs sorununun çözümünün ekonomik boyutu ve çözümden sonraki Kıbrıs ekonomisine ilişkin rapor hazırlanmasıyla uğraşan IMF Avrupa Dairesi Danışmanı Rachel Van Elkan ve ekibiyle geçtiğimiz pazartesi günü bir araya geldiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesine göre, Hristodulidis, IMF Avrupa Dairesi Danışmanı Rachel Van Elkan’a, IMF ve Dünya Bankası’nın konuya müdahil olmasını ne kadar önemli olarak addettiğini dile getirdi.

Çözümün ekonomik boyutunun önemine vurgu yapan Hristodulidis “olguları önümüzde istiyoruz” ifadesini kullandı.

Gazete, IMF yetkililerinin, verilerin incelenmesinden elde edilen ilk bulgulardan bahsettiklerini yazdı.

Habere göre, IMF yetkilileri, çözümün ekonomik boyutunun sadece mülkiyet ile ilgili olmadığını belirterek, daha çok ekonominin uzun yıllar dayanaklı kalmasıyla ilgilenen IMF’nin, çözüm bedelinin minimum düzeyde tutulması gerektiği düşüncesinde olduğunu belirtti.

HRİSTODULİDİS’İN DİĞER TEMASLARI

Gazete, Hristodulidis’in Washington’daki Rum Büyükelçi Leonidas Pantelidis ile birlikte, birkaç hafta içerisinde Ankara’daki ABD Elçiliği’nde maslahatgüzarı görevine  atanacak Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Phil Kosnett ile öğle yemeğinde bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre, Hristodulidis, daha sonra ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland ile görüştü.

Hristodulidis, görüşmenin, İstanbul’da yaşanan gelişmeleri, müzakerelerdeki son durum, atılacak ileriki adımlar ve Türkiye’ye toprak ve garantilere ilişkin gönderilmesi gereken mesajları kapsadığını belirtti.

Hristodulidis ayrıca tüm bu konuların, BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılması kararının onaylanmasına ilişkin tüm Güvenlik Konseyi görüşmelerinin BM Genel Sekreteri Ban’ın raporunda göz önünde bulundurulması gerektiğini de ifade etti.

Gazete haberinde ayrıca Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in 13 Haziran’da, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmesinin hemen ardından Nuland ile de bir araya geleceği anımsatıldı. 

Öte yandan Politis gazetesi, Hristodulidis’in, geçtiğimiz pazartesi günü Washington’da, Amerika-Yahudi Komitesi’nin (AJC), Güney Kıbrıs-İsrail arasında kurulan işbirliği mekanizmalarına yönelik etkinliğinde bir konuşma yaptığını da belirtti.

Gazete, Hristodulidis’in dün ise gazeteciler ve düşünce kuruluşları temsilcileriyle bir araya gelmesinin beklendiğini yazdı.

Simerini gazetesine göre Hristodulidis, etkinlikte yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs ve İsrail’in, stratejik ortak olduğunu belirterek, iki ülkenin ortak zorluklarının göğüslenmesi gerekliliğinden de bahsetti.

Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Amerika-Yahudi Komitesi’nin gerek iki ülke , gerekse ABD-Güney Kıbrıs arasındaki ilişkilerin desteklenmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmasını takdir ettiğini belirtti. 

Güney Kıbrıs-İsrail ve Yunanistan arasındaki bir dizi sektörü kapsayan üçlü işbirliğine de değinen Hristodulidis, güvenlik, savunma, enerji ve denizcilik alanındaki işbirliklerinin hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

Hristodulidis, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon keşfini, Güney Kıbrıs ve İsrail arasındaki ikili işbirliğinde katalizör olarak nitelendirdi.   

Kıbrıs sorununa ilişkin olarak ise Hristodulidis, Türkiye’nin çözüme yönelik katkısının oldukça önemli olduğunu; bununla birlikte bu gidişat için Türkiye’ye baskı yapılması için ortaklarına ve dostlarına dayandıklarını ifade etti.