Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, New York’ta temaslarda bulunmakta olan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ile BM’ye Kıbrıs müzakereleri konusunda bir mesaj gönderdiği haber verildi.

Alithia gazetesi, “Yapıcı Görüşmelere İlişkin Öneriler… Anastasiadis’in BM Merkezine Mesajı” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in Hristodulidis aracılığıyla New York’taki BM merkezine, “Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla gerçekleştirilen müzakerelerin, başarılı bir şekilde sonuçlanmasına ilişkin ümit var olması için, nasıl ilerlemeleri gerektiğine dair görüşler konusunda bir mesaj gönderdiğini” yazdı.

Hristodulidis’in dün New York’ta BM Genel Sekreter Yardımcısı, Siyasi İşler Sorumlusu Jeffrey Feltman ve BM yetkilisi Edmond Mulet ile görüştüğünü kaydeden gazete, eldeki bilgilerin “Anastasiadis’in tezlerinin tam olarak anlaşıldığı yönünde olduğunu” iletti.

“ANASTASİADİS’İN MESAJI”

Gazete, Hristodulidis tarafından iletilen mesajın ana hatlarını şu şekilde sıraladı:

“İstanbul’daki gibi olayların yeniden gerçekleşmemesi gerekir. Hepimizin mevcut durumu aynı şekilde değerlendirmesi gerekir. Kayda değer ilerleme sağlandı ancak ele alınmakta olan dört başlıkta da, hem zorluklar, hem de fikir ayrılıkları vardır. Bunları gizlemememiz gerekir, çünkü bu şekilde bunlarla yüzleşemeyiz. Başkan Anastasiadis, müzakerelerde atılacak bir sonraki adımlarla ilgili olarak ise, Kıbrıs sorunu prosedürünün işin özünün bir kısmını teşkil ettiğini ve 2004 yılında yapılan hatalardan ders almaları gerektiğine işaret etti. Anastasiadis, dört başlığın bütün boyutlarını ele almayı bitirmeleri; fikir ayrılıklarını azaltarak, olabildiğince yakına gelmeyi umarak diğer iki başlığı da Kıbrıs’ta ele almaları gereğine vurgu yaptı.”

HRİSTODULİDİS’İN TEMASLARI

Hristodulidis’in New York temaslarının ana gündem maddesinin Kıbrıs sorunundaki gelişmeler olduğunu yazan gazete, “Hristodulidis’in Anastasiadis’in mesajını BM’ye ilettiğini” aktardı.

Gazeteye göre,  önümüzdeki hafta liderlerin yeniden bir araya gelecek olması ve müzakerelerdeki ilerleme de ele alındı.

Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in Feltman’ın gündemine üç meseleyi getirdiğini yazan gazete, bunları “İstanbul’da meydana gelenler ve BM Genel Sekreteri’nin Mustafa Akıncı ile görüşmesi; Müzakerelerin nerede bulunduğu konusundaki değerlendirmeyle ilgili olarak herkesin görüş birliği içerisinde olması; Gelecekteki yol” şeklinde sıraladı.

Hristodulidis’in geçtiğimiz Perşembe günü New York’taki “Foreign Policy Association”ın etkinliğinde konuştuğunu da yazan gazete, Hristodulidis’in Kıbrıs sorununa değinerek “halka, uygulanmasını tehlikeye atacak, yapıcı belirsizliklerin ve boşlukların olmadığı net bir plan sunmak için çok iyi hazırlanmış olmaları gerektiği” üzerinde durduğunu kaydetti.

“BM İSTANBUL’DA HATALAR YAPILDIĞININ FARKINDA”

Politis ise “Ne Olduysa Oldu… BM İstanbul’daki Hataların Farkında- Tüm Taraflar Akşam Yemeği Krizini Kapatarak, Müzakerelerin Geleceğine Odaklanıyor- Hristodulidis, New York’a Mesajlar Götürdü” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Birleşmiş Milletler’in İstanbul’da hatalar yapıldığının farkında olduğunu; tarafların tümünün ise prosedürün devam etmesi ve müzakerelerin özünün kaybedilmemesi için konunun kapanmış olduğunu kabul etmeye kararlı göründüklerini yazdı.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, kamuoyu önünde yaptığı açıklamalara atıfta bulunak, Rum kesiminin arzusunun konuyu kapamak olduğunu da iletti.

“ZORLUKLAR VE SÜREÇ”

Gazete, Hristodulidis’in temasları sırasında, sürecin hangi noktada bulunduğu konusunda, tüm müdahil tarafların değerlendirmesinin aynı olması gerektiği şeklindeki mesajın iletildiği yorumunda bulundu.

Gazete, “mülkiyet ve dönüşümlü başkanlığın ötesinde, ilk dört başlıkta da zorluklar olduğunu ve tarafların bunların arasında köprü kurulabilir zorluklar bulunduğu düşüncesinde olduğunu” aktardı.

Gazete, Hristodulidis’in BM merkezinde “Kıbrıs sorunu çözüm sürecinin, özün bir parçasını teşkil ettiğini yineleyerek, tarafların tümünün 2004 yılında yapılan hataları kabul ettiğine atıfta bulunduğunu” yazdı.

Gazete, Hristodulidis’in geçtiğimiz Perşembe günü New York’taki “Foreign Policy Association”da yaptığı konuşmada, geçmişin hatalarından kaçınılması gerektiğine işaret ettiğini de aktardı.

Gazeteye göre, “Kıbrıs’ın” bölgedeki rolüne işaret ederek “ülkenin zorlukları aşma konusunda marifetli olduğunu” öne süren Rum sözcü, Türkiye’nin çözüm çabalarına pratik anlamda katkı koyması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Gazete, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in 6 Haziran’da Washington’da ABD’nin Avrupa ve Asya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland ile bir araya geleceğini de belirtti.

“TOP ANKARA’DA…”

Fileleftheros gazetesi ise “Top Ankara’da… Hristodulidis: Çözüm Olmazsa Türkiye’nin Enerji Konularında Hiçbir Rolü Yok” başlıklı haberinde, Hristodulidis’in New York’taki “Foreign Policy Association” isimli düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmaya yer verdi.

Gazeteye göre, Kıbrıs sorunu çözülmezse Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki enerji haritasının dışında kalacağını vurgulayan Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “ilgili tüm tarafların müzakerelere, iyi ortamı tehlikeye atacak hareketlerden kaçınarak, ciddiyetle ve belirsiz bütün meselelere yapıcı öneriler sunarak iştirak etmesi halinde; 2016 yılında çözümün mümkün olduğunu defalarca yinelediğini” de söyledi.

Bu süreçte, Türkiye’nin elle tutulur faaliyetlerle yapacağı katkının hayati önemi olduğunu da vurgulayan Rum sözcü, bu çerçevede, ABD’nin Türkiye üzerindeki etkisini hesaba katabileceklerini ve bu gidişata yönelik olarak ABD hükümetiyle yakın bir işbirliği içerisinde olduklarını belirtti.

Gazete, Hristodulidis’in konuşmasında, hükümetin dış politikası, üçlü işbirlikleri ve enerji konularından söz ettiğini de kaydetti.

Gazeteye göre “Türkiye’nin enerji rezervleriyle, hem kendi iç tüketimi, hem de kendi toprakları üzerinden Avrupa’ya taşınması açısından ilgilendiğini” ifade eden Hristodulidis, “dört Türk şirketinin hali hazırda Kıbrıs’a yanaştığını” ileri sürdü.

Hristodulidis, “Kıbrıs sorunu çözülmeden, Türkiye’yle hiçbir işbirliğinin olmadığını ve olamayacağını” da sözlerine ekledi.

Gazete, Hristodulidis’in New York’ta BM Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman ile görüşmesine de yer ayırdı.

Gazete, Hristodulidis’in Feltman’ı “müzakere süreci, bundan sonra ne yapılması gerektiği ve Lefkoşa’nın İstanbul’da meydana gelenlerle ilgili tezleri hakkında bilgilendirdiğini” yazdı.