Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında Perşembe günü toplanan Rum Ulusal Konseyi’nde, katılımcılara dağıtılan Rum tarafının Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) önerilerinin toplantı sonrasında basına sızdırılması Anastasiadis hükümeti çevresinde rahatsızlık yarattı.

“Gizli” belgenin basına sızdırılması konusunda Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis “Kıbrıs Rum Tarafının ciddiyetini zedeliyor” derken DİSİ Başkanı Averof Neofitu “ciddiyetimizi kaybettik” vurgusu yaptı.

Fileleftheros’a göre Sözcü Hristodulidis, belgenin basına sızdırılmasından hoşnutsuzluk belirterek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de rahatsız olduğunu vurguladı.

“Meselenin nasıl yönetileceğine Başkan Anastasiadis karar verecek. Kritik bir aşamada bulunuyoruz ve herkesin gizliliğe saygı göstermesi, ciddiyetsizlik görüntüsü vermemesi gerekir” diyen Hristodulidis bazı siyasi partilerin (DİKO) Rum tarafının GYÖ önerilerine getirdiği eleştirileri reddederek şunları söyledi:

“Önlemler, müzakerelerle hedeflenen işgale son verilmesi ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine hizmet etmeyi hedefliyor. Önerilen önlemler hiçbir şekilde Kıbrıslı Türklerin lehine ve Kıbrıslı Rumların aleyhine değildir.”

Hristodulidis Rum yönetiminin Maraş’ı güven yaratıcı önlemlere indirgediği eleştirilerini de reddetti ve “bilindiği gibi mesele 2003’te bizim tarafın inisiyatifiyle GYÖ’lere bağlandı ve GYÖ olarak sunuldu, 2010 ve 2013’te yeniden gündeme getirildi” dedi.

AVEROF NEOFİTU

Rum Ulusal Konsey toplantısında dağıtılan “gizli” belgenin Konsey üyeleri tarafından basına sızdırılmasından dolayı Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in çok rahatsız göründüğünü vurgulayan Alithia ise DİSİ Başkanı Averof Neofitu konuyla ilgili açıklamalarına yer verdi.

Gazeteye göre Rum Ulusal Konseyi’ne ne zaman bir belge verilse basına sızdırıldığına vurgu yapan Neofitu “Bu aşağılanmadan kaçınmak istiyorsak çözüm, bir daha Ulusal Konsey’e herhangi bir belge vermemektir. Ciddiyetimizi kaybettik” dedi.

Rum tarafının GYÖ’lerinin özüyle ilgili görüşü sorulduğunda Neofitu “bir ümit penceresi açıldı, bu ivme korunmalıdır” dedi, şunları ekledi:

“Güven Yaratıcı Önlemler, siyasi değerleri düşük olsa da iki liderin sosyal buluşmaları gibi olumlu ortamın korunmasına yardımcı olur. Kıbrıs sorunu ne kahveyle ne de GYÖ’lerle çözülecek. Ancak milli hedefimiz olan ülkenin yeniden birleştirilmesi için olumlu siyasi ortamın idamesine önemli katkı sağlıyor.”