DİSİ’li AP milletvekili Lefteris Hristoforu’nun, kayıplar konusunda ilerlenme yaşanması için, Türk Ordusu’nun arşivlerinin açılmasını talep etti.

Kayıplar konusunun, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin de huzurunda, Brüksel’deki AP Siyasi Özgürlükler Komitesi’ni meşgul ettiğini yazan Fileleftheros gazetesi, DİSİ’li AP milletvekilinin de söz alarak, Türk Ordusunun arşivlerinin açılması gerektiğini söylediğini iletti.

Kayıplar konusu gibi insani bir konuda, Türkiye’nin arşivleri açmayı reddetmesinin kabul edilemez olduğunu iddia eden Hristoforu, bu durumun, kayıpların akıbetinin belirlenmesini zorlaştırdığını ileri sürdü.

Hristoforu, Avrupa Parlamentosu ile AP Siyasi Özgürlükler Komitesini, Türkiye’yi arşivleri açması için ikna etmesi konusunda inisiyatif üstlenmeye çağırdı.

Hristoforu, “Türkiye’nin Rum kesimindeki askeri bölgelerin açılması konusundaki gerçekçi olmayan yaklaşımının, herkesin Kayıplar konusundaki esas ve tek sorumluluğu kimin taşıdığını bildiği bir zamanda, bir tahrikten ibaret olduğunu” da iddialarına ekledi.