Kıbrıslı Rum öğrencilerin, Trabzon’da düzenlenen bir spor turnuvasına KKTC’ye de seferler gerçekleştiren Pegasus Havayolları’nı kullanarak gitmeleri konusu ve gelen tepkilerin ardından Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis, bu durumun politika belirlenmesi için bir fırsat yarattığına dikkat çekti.

Alithia gazetesi “Pegasus Konusu… Devletin Politikasının Belirlenmesi İçin Fırsat” başlığıyla verdiği haberinde, Kadis’in dün katıldığı bir programda yaptığı açıklamalarına yer verdi.

Habere göre Kadis, Rum Sayıştay’ın konuyla ilgili ihale sürecindeki boşluk ve eksikliklere ilişkin mektubunun ardından idari soruşturma başlattığını belirtti.

Devletin, Ercan Havalimanı’ndan da uçan bir şirketle işbirliğinin kaldırılmasını kurumsallaştırması ya da bu yöndeki hakkıyla ilgili genel bir politikanın gündeme geldiğine işaret eden Kadis, Eğitim Bakanlığı’nın bu durumuna netlik kazandırılması için Dışişleri Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’na başvuruda bulunduğunu söyledi.

Bu konuda bir politikanın belirlenmesi için iyi bir fırsatın geldiğini belirten Kadis, gelecekte de Rum grupların Türkiye seyahatlerinde benzer durumların ortaya çıkacağına değindi.

Kadis, “Türkiye’de yer alan uluslararası organizasyonlarda hazır bulunmanın, Kıbrıs Cumhuriyeti için öncelik olduğu” yönündeki kanaatini aktardı.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi Kadis’in, dün, Pegasus Havayolları’nın sadece iç uçuşlar için değil, Atina-İstanbul seyahati için de kullanıldığını dolaylı olarak kabul ettiğini yazdı.

Politis gazetesi ise Trabzon’a gidişte Pegasus Havayolları’nın seçilmesinin sebeplerinden birinin de vize konusunda kolaylık sağlanması olduğunu belirtti.

Haberde ayrıca turnuvanın Türkiye’de darbe olduğu sırada gerçekleştirildiği belirtilerek, Pegasus Havayolları uçuşlarında darbe sırasında kapatılmayan küçük havaalanlarını kullandığından öğrencilerin güvenli bir şekilde adaya döndüğü belirtildi.