Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Mont Pelerin’deki görüşmelerde başarıya ulaşılması durumunda görüşmelerin tamamlanmasına yönelik nihai aşamaya yaklaşılacağına işaret ederken, garantiler konusunda olası bir başarısızlıkta sorumluluğun ağırlığını Türkiye’nin üstleneceğini iddia etti.

Politis gazetesi, “Dışişleri Bakanı Sorumluluklara İşaret Etti… Kabul Edilebilir Güvenlik Modelinin Bulunmasında Başarısızlık Türkiye’ye Yük Olacak” başlıklarıyla verdiği haberinde, Kasulidis’in Rum Yönetimi eski Başkanlarından Glafkos Klerides’in ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenindeki konuşmasına yer verdi.

Habere göre, Kasulidis, Klerides’in “düşünce okulu” teşkil eden çalışmalarına ve İsviçre’deki çözüm çabalarına değindi.

“Klerides, siyasi düşüncesinin öğrencisi ve siyasi evladı” olan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa çözüm bulmaya sadık bir ruh ve beden olduğunu belirten Kasulidis, Anastasiadis’in bu büyük çabasını desteklediklerini ve onun yanında durmaları gerektiğini vurguladı.

“İşgalin devamının, Kıbrıslı Türkleri Türkiye’ye boyun eğmeye götürdüğü” iddiasında bulunan Kasulidis, “Vatanın yeniden birleşmesininse, onları Kıbrıslı Rumlarla işbirliğine ve barış içerisinde birlikte yaşama yönüne götürecek” dedi.

“Kolay bir iş değildir ancak bugün yabancı müdahaleler olmadan Kıbrıs sahipliğinde müzakerelerle büyük bir fırsat sunuluyor” şekilde konuşan Kasulidis, esasında iki tarafın toprak ve göçmenlerin atalardan kalma evlere dönme konusundaki tezlerinin “iyimser derecede birbirine yaklaştığını” savundu.

Kasulidis, bu konularda karşılıklı anlayışa varmanın, her iki tarafın da güvenlik başlığına ilerlemesini sağlayacağını belirtti.

“Hedefimiz adanın tüm sakinlerinin kendilerini aynı derecede güvenli hissetmesidir” diyen Kasulidis, güvenlik konusunda üçüncü bir ülkeye, Avrupalı egemen ve demokratik bir Kıbrıs’a ya da bir bölümüne yönelik askeri haklar, müdahale hakları veren çağdışı kalmış unsuları kabul etmeyeceklerini tekrarladı.

Türkiye’nin sürekli Kıbrıs sorununun çözümü çabalarını desteklediğini söylediğine de işaret eden Kasulidis, “Eğer gerçekten çözüm istiyorsa, bunu güvenlik konusunda göstermesi gerekiyor çünkü Kıbrıs’ta ortak, kabul edilebilir bir güvenlik modelinin bulunmasında herhangi bir başarısızlık sadece Türkiye’ye yük olacak” iddiasında bulundu.