Alithia ve diğer gazeteler, Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis’in görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Lidington ile görüşmesini “ilginç” olarak nitelendirdiğini yazdı.

Habere göre, Kasulidis, görüşmenin ana konusunu Kıbrıs sorununun teşkil ettiğini ve Kıbrıs Rum tarafının, müzakerelerin yeniden başlaması yönündeki çabalarının takdir edilmesi gerektiğini iddia ederek artık Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının sorumluluklarıyla karşı karşıya kalması gerektiğini savundu.

Müzakerelerin yeniden başlaması konusunda İngiltere’ye herhangi bir rol düşmediğini de ifade eden Kasulidis, müzakereler sırasında iki tarafın görüş ayrılıklarının yakınlaşabilmesi için herkesin yardımına ihtiyaç duyacaklarını sözlerine ekledi.

Lidington ise açıklamasında, Kasulidis’le görüşmesinin, Güney Kıbrıs ile İngiltere arasındaki işbirliğinin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha doğruladığını belirtti.

Lidington, Güney Kıbrıs’la savunma alanındaki işbirliklerinin hiç bu kadar güçlü olmadığını belirterek ülkesinin Kıbrıs’ın BM kararları uyarınca yeniden birleşmesine bağlılığının sürdüğünü vurguladı.

Kasulidis ve Lidington, iki ülke arasındaki işbirliğini daha da arttırma arzularını dile getirdi.

Gazete, Kasulidis’in dün ayrıca İngiliz Ulusal Topluluğu Bakanlar Arası Eylem Grubu (CMAG toplantısında da konuşma yaptığını belirtti.

HRİSTODULİDİS, LONDRA TEMASLARINI TAMAMLADI

Diğer yandan, İngiltere’de temaslarda bulunan bir diğer Rum yetkilisi Nikos Hristodulidis, Çarşamba günü İngiltere Parlamentosu’nda düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmayla Londra temaslarını tamamladı.

Habere göre, Rum sözcü burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) gerçekleştirdiği “ihlaller” konusunda bazı AB üyesi ülkelerden destek alamamaktan yakındı.

Hristodulidis, bu konuda bir dizi AB üyesi ülkenin desteğini almalarına karşın bazı ülkelerin desteğini bulamadıklarını belirterek AB ortaklarının birbirlerini desteklemesinin önemine işaret etti.