Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, öğrencilerin Kıbrıs sorunuyla ilgili etkinliklere katılımının hassas bir konu olduğuna işaret ederek, bu işin her iki toplumdan örgütlü öğretmenlere bırakılması tavsiyesinde bulundu.

Fileleftheros gazetesine göre Kadis, eğitim ve Kıbrıs sorununun tek başlarına hassas konular olduğunu konular olarak kabul edildiğine işaret ederek Kasulidis’e, “Bunların nasıl bağdaştırılır ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin siyasi konulara giren okul faaliyetleriyle ilgili resmi tezi nedir?” sorusunu sordu.

Kasulidis yanıt mektubunda, öğrencilerin dahil olacağı faaliyet ve girişimlerin geliştirilmesinin çok hassas bir konu olduğunu ve verimsiz olmaması için dikkatli ve üzerinde iyi düşünülmüş bir yönetim gerektirdiği üzerinde durdu.

İlk aşamada, bu tür etkinliklerin düzenlenmesinde işbirliğinin iki toplumdan örgütlü öğretmenler arasındaki inisiyatife bırakılmasının muhtemelen daha iyi olabileceği tavsiyesinde bulunan Kasulidis, eğitim örgütlerinin, ilk aşamada pilot uygulama olarak, ilkokul çocuklarının katılımıyla olası etkinlikler düzenlenmesiyle olası işbirliği yolları üzerinde çalışabileceğinden söz etti.

Kasulidis, çocukların bu tür etkinliklere katılımının öncelilikle velilerinin rızasını gerektirdiğini de söyledi.

Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıslı Türk ve “yerleşik” olarak çocuklar arasında katı ayrım yapmaksızın, KKTC’den çocukların Kıbrıs Rum tarafındaki müzeler ya da diğer tarihi anıtlara ziyaretleri karşısında anlayışlı olduğunu da ifade eden Kasulidis, ayrıca insani konularla ilgili Teknik Komite’nin, her iki toplumdan çocukların katılımıyla ara bölgede olası etkinlikler düzenlenmesi yollarını görüştüğünü belirtti.

KADİS İKİ TOPLUMLU KORONUN BİR OKUL ETKİNLİĞİNE KATILMASINA İZİN VERİLMEMESİNE DEĞİNDİ

“BAKANLIK POLİTİKASI DEĞİL”

Öte yandan Politis gazetesine göre Kadis, Lefkoşa Rum kesiminde bir lisede öğretmenler birliğinin, bazı öğrenci ya da verilerin tepki göstereceği korkusuyla, iki toplumlu koronun etkinliğe katılmasına izin vermemesinin Rum Eğitim Bakanlığı’nın politikasını yansıtmadığını söyledi.

“Bu, anladığım kadarıyla okulun sahip olabileceği bazı özellikleri göz önünde bulunduran öğretmenler birliğinin bir kararıydı” diyen Kadis, Bakanlık politikasıyla ilgili bir konunun söz konusu olmadığı üzerinde durarak, benzer inisiyatiflerin Güney Kıbrıs’ta birçok okulda sorunsuz olarak gerçekleştirildiğini ifade etti.

OELMEK sendikası Başkanı Dimitris Taliadoros ise, inisiyatif sonucunda ortaya çıkabilecek tepkilerden ötürü arzulanın tam tersinin gerçekleşmesi ihtimali olduğundan, söz konusu okulun öğretmenler birliğinin kararını anladıklarını belirterek, bu tür çabaların dikkatli adımlarla yapılmasının en doğrusu olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan Rum Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Dairesi Müdürü Kiprianos Luis de, Bakanlığın eğitimle ilgili Teknik Komite’nin sunacağı bütünlüklü önerilere büyük önem verdiğini belirtti.