Güney Kıbrıs; Avrupa Birliği’nin Suriye’den Avrupa’ya mülteci akını sorununu çözmek amacıyla Türkiye’yle uzlaşıya varmak için Türkiye’nin Güney Kıbrıs tarafından tek taraflı dondurulan müzakere başlıklarını açma niyetine ilişkin görüşünü bir kez daha yineledi.

Fileleftheros gazetesi, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na gönderdiği mektupta, dondurulmuş beş müzakere başlığının açılması hazırlıklarını 2016 yılının ilk üç ayında Türkiye’yle birlikte tamamlama taahhüdünü yinelediğini, Güney Kıbrıs’ın ise Komisyon’un bu tavrı sebebiyle resmi tezini Komisyon’a gönderdiği bir mektupla vurguladığını yazdı.

Gazete, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in komisyona gönderilen mektupta, Türkiye, söz konusu başlıkların dondurulmasına yol açan yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece başlıkların açılmasına onay vermeyeceğini yinelediğini aktardı.

Haberde, Kasulidis’in mektubunun tek taraflı olması sebebiyle hukuki geçerliliğinin olmadığını ancak komisyona net mesaj verdiği belirtilirken, mülteci krizinin çözülmesinin tek yolunun Türkiye’yle uzlaşma olduğunu düşünen Juncker’in Türkiye’ye “gözü kapalı destek vermekte olduğu” yorumunda da bulunuldu.

Gazete, Kasulidis’in mektubunun tam metnini de yayımladı.