Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, Lübnan’da yeni hükümetin seçilmesinin ardından, ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi için Beyrut’a ortak bir ziyaret gerçekleştirdiği belirtildi. 

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, Lübnan Dışişleri Bakanı Gibran Bassil ile gerçekleştirmiş oldukları iki saatlik görüşmeye ve ardından üç bakanın ortaklaşa düzenlediği basın toplantısına geniş bir şekilde yer verdiler.  

Gazete Rum, Yunan ve Lübnan Dışişleri Bakanları, Rodos Güvenlik ve İstikrar Konferansı’nın açtığı yoldaki işbirliğini yeniden teyit ettiklerini yazdı.

Gazete, üç bakanın, ekonomi, kültür, turizm, akademik işbirliği ve eğitim alanlarındaki işbirliğinin genişletilmesi konularını da ele aldığını belirti. 

Habere göre, üç bakan düzenledikleri ortak basın toplantısında, özellikle Mişel Avn’ın Lübnan Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin ardından üç ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi iradesine vurgu yaptılar.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, reformları ileriye götürecek olan yeni cumhurbaşkanının seçilmesiyle Lübnan için tarihi anların geldiğine dikkati çekti.

Kasulidis, Lübnan halkının tarafında olmaya hazır olduklarını belirtti.  

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas yaptığı açıklamada “Üç ülkenin geleceğini ele alarak bir dostluk ortamında birlikte yürüyoruz. Lübnan’ın, Orta Doğu’daki tüm sorunların çözümlenmesi yöntemini Avrupa’ya, herkese gösteren bir ülke olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.  

Lübnan Dışişleri Bakanı Gibran Bassil ise açıklamasında ortak arzunun birçok alan üç ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu ifade etti.

Simerini gazetesi Kasulidis ve Kocas’ın Beyrut ziyaretine ilişkin haberinde üç bakanın, mülteci krizi, geniş bölgeyle alakalı güvenlik meseleleri ile eğitim ve kültür konularını ele aldıklarını yazdı.

Gazete haberinde ayrıca, Güney Kıbrıs için ziyaretin, enerji konularıyla alakalı olarak önemli olduğuna dikkati çekti.   

KASULİDİS VE KOCAS AVN İLE GÖRÜŞTÜ

Fileleftheros gazetesi aynı haberinin içerisinde Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın ayrıca Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından da kabul edildiğini yazdı.

Habere göre Kasulidis ve Kocas görüşme sırasında Mişel Avn’ı tebrik ederek, bölgedeki istikrar politikası için yeni sayfa açan Lübnan’a yönelik desteklerini de iletti.