Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun dün ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty ile bir araya geldiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun, Doherty’den, “çatışma alanından toplanan ölüler ve taşınan kemik kalıntılarına” ilişkin bilgileri vermesi için Türkiye’ye baskı yapılmasını istediğini yazdı.

Habere göre, Fotiu, Kuzey Kıbrıs’taki Kıbrıs Rum kayıplara ait kemik kalıntılarının bulunmasındaki düşüşü “dramatik” olarak nitelendirdi.

Kayıplar konusunda Doherty’e bilgi veren Fotiu, bunun öncelikle insani bir konu olduğunu belirtti.

RUM KAYIP YAKINLARINDAN ÇAĞRI

Fileleftheros gazetesi, bir başka haberinde, Rum Kayıp Yakınları Örgütü’nün, 1974 kayıplarının akıbetinin belirlenmesi konusunda Türkiye’ye baskı yapılması için ABD ve Rusya gibi büyük dinamiklere çağrıda bulunduğunu belirtti.

Rum Kayıp Yakınları Örgütü ve kadın örgütlerinin, kayıplara ilişkin yapılacak 31’inci maraton nedeniyle Güney Kıbrıs’taki Rusya ve ABD elçiliklerini ziyaret ettiğini belirten gazete, örgütlerin temaslarında ayrıca bir de muhtıra sunduklarını yazdı.

Habere göre, örgütler, arşivlerini açması talebinde bulundukları Türkiye’nin, “taşınan kemik kalıntılarına” ilişkin bilgi vermekten kaçındığını savundu.