Rum basını, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, UNFICYP raporu ve iyi niyet misyonu raporlarının, taslaklarına nispeten değişikliklerle sunulması haberine geniş yer verdi.

Haberi, “Yeni Ateşlerle Yangınları Çıkardılar-BM Yetkilileri, Tepki Gösteren Lefkoşa’ya Dayanarak Sorumluluk Yükleme Başlığını Açtı” başlığıyla veren gazete, BM Genel Sekreteri Ban’ın UNFICYP rapor taslağında Solya yangınına ve kaybedilen işbirliğine ilişkin ifadelerin kaldırıldığını ancak bunun “kansız” yapılmadığına dikkati çekti; bunun da Güney Kıbrıs’ın tepkisine neden olduğunu yazdı

Gazete, New York’taki BM Kıbrıs sorunu grubunun, Ban’ın iyi niyet misyonu raporuna, sorumluluk yükleme başlığını açan bir paragraf eklediğini, benimsenen bu ifadenin, açık bir şekilde Güney Kıbrıs’a dayandığını belirtti.

Gazete, Rum Yönetimi’nin, daha önce,  Solya yangını ve yitirilen işbirliği fırsatına ilişkin ifadeye yoğun tepki gösterdiğini de anımsattı.

Söz konusu ifadenin, gözlemler başlığındaki, 34’üncü paragrafa eklendiğini yazan gazete, bunun “iki liderin, anlaşma yürürlüğe  hemen girer girmez, AB normlarının uygulanmasına yönelik Kıbrıs Türk kurucu devletinin gelecekteki hazırlığı da dahil olmak üzere, çözümün uygulanması hazırlıkları ve görüşmelerin ekonomik boyutu gibi alanlardaki çalışmanın gerekli ve kritik olduğunu bilmesine karşın, iki tarafın zaman zaman, prosedürel sorunlardan dolayı ilerlemenin durmasına imkan sağladığı” ve “liderlere, gecikme yaşanmaksızın bu önemli çalışmanın ilerlemesine olanak tanımları için gelecekteki benzer engelleri aşması teşvikinde  ve gecikme yaşanmaması için  gelecekteki benzer engellerin aşılması teşvikinde bulunuyoruz” şeklinde yer aldığını belirtti.

Bu başlığın, sorumluluk yükleme başlığını açtığını belirten gazete, ayrıca başlığın ifade edilmesi şekliyle de Kıbrıs Rum tarafına atıfta bulunduğunu yazdı.

Rum Yönetimi’nin buna tepki gösterdiğini yazan gazete, bilgilere atıfta bulunarak,  Teknik Komite içerisinde, Kıbrıs Türk toplumuna, Kıbrıs sorununa çözüm sağlanmasından hemen sonra AB normlarının uygulanmasına hazır olabilmesi amacıyla, yardım etmek için çalışıldığını da belirtti.   

RUM DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Habere göre Rum Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, BM’ye  “Kıbrıs Türk toplumunun AB’ye uyumunun, Kıbrıs Cumhuriyeti içerisinde yapılması gerektiği” şeklinde yol gösterdi.

Rum Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Ban’ın UNFICYP ve iyi niyet misyon raporlarını incelediklerini, UNFICYP raporunun, inceleme altındaki dönemde olanları kaydettiğini ve özellikle teknik nitelikli olduğunu belirtti.

Rum Yönetimi’nin, BM’ye yönelik olarak gerek New York, gerekse Güney Lefkoşa’da yaptığı itirazların ardından, Trodos yangınına ilişkin ifadelerin çıkarılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Dışişleri Bakanlığı, “Strovilya’”daki (Akyar) statükonun ciddi şekilde ihlal edilmesi ve diğer sorunlu söylemlere ilişkin ifadelerin belirsiz ve objektif olmamayı sürdürdüğünü ifade etti.

Rum Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca ileriki günlerde  Güvenlik Konseyi’nin raporları incelemesi ışığında, kendi girişimlerini ve itirazlarını sürdüreceklerini de belirtti.

Alithia gazetesine göre açıklamada ayrıca, BM Genel Sekreteri Ban’ın iyi niyet misyonu raporunun, müzakereler sürecini ve perspektif gelişimini objektif olarak tasvir ettiği ve bunun  tatmin edici olarak nitelendirildiği de belirtildi.

Rum Dışişleri Bakanlığı ilerleme kaydedilmesine karşın zor ve hassas konularda daha çok çalışmaya gereksinim olduğunu ifade etti. 

“KERRY İŞGAL İFADESİNİ KULLANDI”

Politis gazetesi, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, ülkenin konsolosluk hizmetlerinin çağdaşlaştırılmasına ilişkin olarak geçtiğimiz salı günü düzenlediği “MissionOne” etkinliğinde yaptığı konuşmada “1974 işgalinden” bahsettiğini, bunun orada bulunanların ve çalışanların dikkatinden kaçmasına  karşın, Rum siyasi sahnesinde ise yankı bulduğunu yazdı.

Habere göre Kerry konuşmasının bir yerinde, ABD Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Hizmetleri Müsteşarı Michel Bonet’ten bahsederken, Bonet’in 1974 yılında “Kıbrıs’taki Türk işgali grubuna atandığını” söyledi.

Gazete ABD’nin, belgelerinde şimdiye kadar “askeri müdahale” ifadesini kullandığına dikkati çekerek,  Kerry’nin, “işgal” kelimesini kullanmasının Rum siyasi partiler tarafından olumlu olarak nitelendirildiğini yazdı.

Habere göre AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu, açıklamasında “Kerry eğer bu ifadeyi kullanmışsa bu olumlu bir gelişmedir” dedi.

DİKO Meclis Grup Sözcüsü Hristiana Erotokritu ve Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Kerry’nin ifadesini olumlu olarak nitelendirdi.