Politis gazetesi “Omiru İçin Bir İlk” başlıklı haberinde, Omiru’nun Genel Kurulda yaptığı konuşmada, Yunanistan Meclis Başkanı Nikos Vutsis’e, Rum kesiminin, Yunanistan Parlamentosu Araştırma Komitesi’nin “Kıbrıs Dosyasıyla” ilgili olarak topladığı tüm malzemeye tam erişimi konusunda, geçtiğimiz günkü görüşmelerinde kesinleşen karardan ötürü, teşekkür ettiğini yazdı.

Gazete, “Kıbrıs Dosyasının”, 15 Temmuz 1974 tarihinde meydana gelen “darbe” ile bunu izleyen Kıbrıs Barış Harekâtının öncesinde ve sırasında meydana gelen olayları konu aldığını anımsattı.

Gazeteye göre Omiru “er ya da geç adalete kavuşacaklarını, aynı zamanda tek ve bölünmez Kıbrıs’ın zamanının geleceğini; aralarından bazılarının ise ‘işgal öldü, Kıbrıs özgürdür’ şeklindeki iyi haberi iletmek için yeniden Yunanistan Parlamentosunda bulunacağını” savundu.

Kıbrıs müzakereleri konusunda ise Omiru, “geleceklerini Türkiye’nin belirleyeceğini ve Türkiye’nin uzlaşmazlığında ısrar mı edeceğine veya çözüm fikriyle uzlaşıp uzlaşmayacağına karar vermesi gerekeceğini” öne sürdü.

Omiru, son olarak, uluslar arası toplum ile Avrupa toplumunu, yeniden Ankara’ya baskı yapmaya da çağırdı.

Fileleftheros ise “Karşılaştırmalı Üstünlüğe Sahibiz… Yunanistan Parlamentosu Huzurunda Tarihi Sesleniş - Omiru Yunanistan ile Kıbrıs’ın Jeostratejik Öneminden Söz Etti” başlıklı haberinde, Omiru’nun, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisinde bulunan doğal kaynakları, ulusal stratejilerini üzerine inşa edebilecekleri “karşılaştırmalı üstünlük” olarak addettiğini iletti.

Gazeteye göre Omiru, Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın, Doğu Akdeniz gibi oldukça hassas bir bölgede istikrar unsuru olarak sahip oldukları kilit rolün vurgulanmasının, Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın dış politikaları ile ortak stratejilerinin temel direğini teşkil ettiğini de ifade etti.

Kıbrıs müzakereleriyle ilgili konuşmasında ise Omiru, bir kez daha Kıbrıs sorunu tarihindeki kritik bir aşamada bulunduklarını ve “Kıbrıs Helenizminin” bir an önce çözüm istediğini sözlerine ekledi.

Diğer gazete başlıkları şöyle:

Alithia: “Adalete Kavuşacağımız Zaman Gelecek”

Simerini: “Ulusal Sorumluluğun Bilincinde”

Haravgi: “Kıbrıs Dosyasıyla İlgili Bilgilere Tam Erişim”