Kıbrıs sorununun çözümü konusunda İngiliz “Economist” dergisinde yer alan bir haber ile siyasi riskleri değerlendiren danışmanlık firmaları arasında dünyanın önde gelen isimleri arasında yer alan “Eurasia Group'un” Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki değerlendirmesi, bugünkü bazı Rum gazetelerine de haber oldu.

Filelefteheros gazetesi “Anlaşma İçin Yüzde 60 Olasılık… Eurasia Group’un Kıbrıs Sorununun 2016 Yılı İçerisindeki Çözümüne Dair Değer Değerlendirmesi” başlıklı haberinde, “Eurasia Group’un”, Kıbrıs sorununun 2016 yılının sonuna kadar çözüm olasılığının yüzde 60 olduğu değerlendirmesinde bulunduğunu haber verdi.

Habere göre, İngiliz “Economist” dergisi ise haberinde, seçimler ve KKTC’deki hükümet krizinin müzakerelerde gecikme yaşanmasına sebep olabileceğini, ancak müzakereleri durdurmayacağını ifade etti.

Haberin dergide “Sen Rakı Diyorsun, Ben Uzo” başlığıyla yer aldığını da kaydeden gazete, haberde müzakerelere ilişkin iyimserlik yanı sıra, aşılması gereken büyük engellere atıfta bulunulduğunu da belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “durumun 2004 yılından ve Annan Planı’ndan farklı olduğu yorumunda bulunduğu” da aktarılan haberde, Eide’nin “bu kez anlaşmanın Kıbrıslılar tarafından yazılacağını söylediğini” de iletti.

Gazeteye göre dergi haberinde “ada birleştiğinde dahi, etnik çizgilerle bölünmüş gevşek bir federasyon olarak kalacağı değerlendirmesine” de yer verdi.

Haberde, Koruçam’da hüküm süren durum ile “merkezi Lefkoşa’da bulunan bir analistin” çözümün maliyeti konusundaki değerlendirmesine de yer verildi.

Alithia ise habere “Çözümün Önündeki Engeller Economist’te… Kıbrıs Sorununun Çözümü Önümüzdeki 20 Yıl İçerisinde Kıbrıs’ın Yıllık Büyüme Hızına Neredeyse Yüzde 3 Katkıda Bulunabilir” başlıklarıyla yer verdi.