Avrupa Komisyonu Sözcüsü Mina Andreeva’nın Brüksel’de, dönem başkanı Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’un da Güney Kıbrıs’taki açıklamalarında, 2016 baharına kadar Kıbrıs sorununda önemli gelişmeler olması beklentilerini dile getirdiklerine dikkat çekilirken, Rum tarafının gelişmeler konusunda beklentileri düşük tuttuğuna işaret edildi.

Alithia haberi “Komisyon 2016’da Çözüm Görüyor… Kıbrıs  Sorununda Bahara Kadar Önemli Adımlar… Brüksel ve Lefkoşa’da Resmi Açıklamalar” başlığıyla manşete çekti

Habere göre, Komisyon Sözcüsü Andreeva, Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker ve Komisyon adına yaptığı açıklamada, prosedür kolay olmayacak, yakınlaşmalar sağlanması gerekecek ancak Komisyon prosedüre yardım için hazır bulunacak” dedi. Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn ise bahara kadar önemli gelişmeler olabileceğinden söz etti ve Avrupa Birliği’nin tamamının buna destek vereceğini söyledi.

Haberini; “Çözüm Yılı Olsun İstiyorlar” başlığıyla iç sayfasında detaylandıran gazete, Avrupalı yetkililer tarafından yapılan 2016 yılı içerisinde Kıbrıs sorununda önemli gelişmelerle ilgili değerlendirmeler gittikçe artarken Rum Yönetimi’nin “yanılgılar ve boş beklentiler yaratmamak için” beklentileri düşük tuttuğunu yazdı.

Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaisadis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le görüşen Asselborn, gazetecilerin sorularını yanıtlarken AB’nin, yürütülmekte olan müzakere prosedürünün ne kadar önemli olduğunu anladığını ve  destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Önceki Lüksemburg 2005’teki dönem başkanlığı zamanında da çözüme yakın olunduğunu hatırlatan Asselborn ülkesinin bir sonraki dönem başkanlığının 14 yıl sonra olacağına işaret ederek “Baharda  doğru yönde adımlar atılacağına ve AB’nin tamamının bu adımlara destek vereceğine inanıyorum” dedi.

Asselborn, bu iyimserliğinin, gelecek baharda önemli adımlar atılabileceği ümidi olduğuna dair işittiklerinden kaynaklandığını söyledi, “Ancak ben 2016’da  her şey  çözülecek demedim.  Takvimlerle hareket etmek istemem.  Barış prosedürlerini bilirim.

Biri takvimlerle hareket ederse doğru yolda olmaz” ifadelerini kullandı. Anastaiadis’le, Rum dengiyle ve Genel Sekreter’in Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ile görüştüğüne ve hepsinin de ümitli olduğunu söylediğine işaret eden Asselborn “öte yandan mülkiyet, garantiler gibi zor meseleler de var ama siyasi irade oradadır, bizi olumlu sonuca götürmesi gereken de odur” dedi. Yoannis Kasulidis ise AB’nin, Komisyon’un Ada’da BM Barış Gücü nezdindeki temsilcisi Peter Van Nuffel aracılığıyla pratikte prosedüre katıldığını söyledi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin AB adaylığına da değindiği açıklamasında, hukuk devleti ve temel haklar alanlarında uyum müzakereleri yapılmakta olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

“AB, mülteci krizi, terörle mücadele, ticaret, enerji ve ekonomi gibi konularda Ankara’yla daha yakın ilişki içinde olması gerekir. Ülkem, Türkiye’yle bütün temaslarında Ankara’nın, üyelik müzakerelerini hızlandırmak istiyorsa AB’ye ve istisnasız bütün üyelerine karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi gereğinin altını çiziyor.”

Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis ise, “Lefkoşa’nın tutumu nettir.  Üyelik müzakerelerinin ilerleyebilmesi için Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili olanlar da dahil AB’ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi şarttır” dedi. Kasulidis, Asselborn’la  mülteci krizi, terör, Suriye ve Libya’daki gelişmeler ve Orta Doğu’daki barış prosedürünü konuştuklarını söyledi.

İRLANDA BAŞBAKANI GEÇERKEN UĞRADI

Aynı gazete Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in pazartesi gecesi, Tel Aviv’e giderken Güney Kıbrıs’a uğrayan İrlanda Başbakanı Enda Kenny ile Larnaka Limanı’nda görüştüğünü haber verdi.

Gazete Rum Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya dayanarak Kasulidis’in, Kenny’ye Kıbrıs sorununun çözüm çabalarıyla ilgili bilgi verdiği görüşmede, AB’yle ilgili  başlıca konuları ele alıp Suriye krizindeki gelişmelerle ilgili görüş alış verişinde bulunduklarını yazdı.

Fileleftheros haberi “Bahara Kadar Kıbrıs Sorununda Önemli Adımlar… Lüksemburg Dışişleri Bakanı’nın, Buradaki Temaslarında İşittikleri Temelindeki Değerlendirmeleri” başlığıyla aktarırken diğer gazeteler şu başlıklarla verdi:

Simerini “2016’da Çözüm Görüyorlar … Lüksemburg Dışişleri Bakanı Bahara Kadar Kıbrıs Sorununda Önemli Adımlar Bekliyor” , Politis “Herkes 2016’da Kıbrıs Sorununun Çözümünü Görüyor… Olumlu Öngörüler… Bahar Gelecek Gibi” , Haravgi “2016 Baharına Kadar Kıbrıs Sorununda Adımlar… Jean Asselborn AB’nin Desteğe Hazır Olduğunu Söylüyor.”