Güney Kıbrıs’taki Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin Başkanı Yorgos Perdikis’in, ileri sürülen “Kıbrıslı Türklerin Rum Elektrik İdaresi AİK’e olan borçları” konusunda, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e mektup gönderdiği haber verildi.

Simerini gazetesi “Ödeme Aracılığıyla Güven… Başkan Anastasiadis Kıbrıslı Türklerin AİK’e Olan 2 Milyar Euro’luk Borçlarını Çözmeye Çağrılıyor” başlıklı haberinde, konunun Perdikis tarafından yazılı olarak Anastasiadis’in gündemine getirildiğini yazdı.

Anastasiadis’in, Kıbrıslı Türklerin AİK’e olduğu iddia edilen borçları konusunu, iki toplumun elektrik şebekelerinin birleştirilmesine ilişkin Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) çerçevesindeki tartışma aracılığıyla gündeme getirmeye çağrıldığını kaydeden gazete, Perdikis’in, borcun ödenmesi konusunun çözümlenmesinin, “Kıbrıs sorununun olası çözümünün bedelinin mağdur olana tahsis edilmeyeceği şeklindeki Rumların sahip olduğu algıyı pekiştireceğinden, iki toplum arasında güven yaratılması mantığını güçlendireceğini” söylediğini aktardı.

Gazete konunun diğer siyasi parti başkanları tarafından, bir parametre olarak, sözlü olarak gündeme getirildiğini de belirtti.

Perdikis’in mektubu 3 Haziran’da gönderdiğini yazan gazete, bu mektuba, AİK Genel Müdürü Stelios Stilyanu’nun Rum Meclisine yönelik gizli notunun eşlik ettiğini de ifade etti.

Kıbrıslı Türklerin AİK’e olduğu iddia edilen borçlarının 2 milyar Euro’yu aştığını yineleyen gazete, “ödemeyeceklerini bildiklerinden, Kıbrıslı Türklerin elektriği aşırı şekilde kullandıklarının tespit edildiği” iddiasına da yer verdi.

Kıbrıslı Türklerin Pile’deki ev ve işyerlerine verilen elektrik konusuna da yer veren gazete, AİK Genel Müdürü Stilyanu’nun, 2014 yılındaki verilere bakıldığında “Pile’deki Kıbrıs Türk ev ve iş yerlerinin Rumlara göre üç kat daha fazla elektrik tükettikleri hususunda Meclis’te bir bilgilendirmede bulunduğunu” belirtti.

AİK’in konuyla ilgili resmi bilgilendirmesinde, “Kıbrıs Türk bölgelerindeki tahsil edilmemiş harcamaların” 1964 yılından 2014 yılına kadar toplam 271 bin 604 Euro olduğunu yazan gazete, bu rakama herhangi bir faiz hesaplamasının dahil edilmediğini belirtti.

Gazete “her yılki tüketim değerinin 2014 yılı fiyatlarına indirgenmesi durumunda, AİK’in uyguladığı yüzde 7’ye varan faiz ödemesiyle birlikte, 1964 yılından 2014 yılına kadar olan tahsil edilmemiş tüketim miktarının toplam bedelinin, 2.035.746.000 milyar olarak hesaplandığını” yineledi.

Gazete, elindeki bilgilere dayanarak, AİK’in aylardır devlet liderliğinden, borçların toplanmasıyla nasıl başa çıkılacağı konusunda direktifler beklediğini de ekledi.