AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Kıbrıs sorunundaki icraatlarda konjonktürün zamanında değerlendirilmediğini, bu nedenle zaman kaybedildiğini açıkladı.

Fileleftheros’a verdiği özel mülakatta mülteci kriziyle ilgili gelişmelerin Türkiye’yi AB karşısında yükseltmesi ve kendisine nüfuz kullanamayacağını hissediyor olması nedeniyle “Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını olumsuz etkilediği” görüşünü ortaya koydu.

 Rusya ile ilişkilerinin kötüleşmesiyle Türkiye’nin ABD’yle yakınlaşmasının,  KKTC’deki hükümet değişikliğinin de müzakereler açısından “olumsuz olduğunu” savunan Kiprianu,“Bu nedenle konjonktürün uygun zamanda değerlendirilmesi gerektiğini vurguladık. Çok kıymetli zaman kaybedildi. Olgular çok daha iyi değerlendirilebilirdi” dedi.

AKEL olarak, düzenlenecek bir referandumda “evet” mi “hayır” mı diyecekleri sorusuna “içeriğe bağlı. Herhangi bir çözüme destek vermeyeceğiz. Çözüm uzlaşılmış ilkelere dayanmalı, bazılarının müzakere prosedüründe engel çıkarmak için gösterdiği gibi çarpıtılmış ilkelere değil” dedi, bu sözüyle kimleri kast ettiği sorulduğunda da “DİKO, EDEK ve Lillikas” cevabını verdi. 

Kiprianu, 22 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerde AKEL’in, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde elde ettiği yüzde 27’nin üzerine çıkmayı hedeflediğini de söyledi.