Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, Yunan tarafının, referandumun ardından Türk ordusunun çekilmesine somut tarih veren bir koşul olması gerektiği konusunda ısrarlı olduğunu belirtti.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın, “Alpha” radyo kanalına yaptığı açıklamalara geniş bir şekilde yer verdiler.

Habere göre Kocas açıklamasında ayrıca garantiler ve Türk ordusunun çekilmesi konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir farklılığın bulunmadığını dile getirdi.

Yunanistan tarafından “Kıbrıs-Yunanistan ve Türkiye arasında dostluk anlaşması” yapılması önerisinin de yapıldığını anımsatan Kocas, açıklamalarında “istifa etmesi konusu” ile Başbakan Aleksis Çipras ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ilişkilerinde kriz yaşadığı şeklindeki bilgilerden de bahsetti.

Kocas, bu konuda sorun çıkarmaya çalışanların, Ocak 2015’te Dışişleri Bakanlığı görevini devraldığı zaman kendisine cephe alanlarla “aynı dinamikler” olduğuna dikkati çekti.

Kocas, bu dinamiklerin ülke içerisinde ve dışında bulunduğunu ayrıca çok boyutlu dış politikadan rahatsız olduklarını belirtti.

Kocas, “Eğer bir kimse Türk askerinin varlığı olmaksızın Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara hizmete edecek bir çözümün bulunmasına yardım ediyorsa, bu neden Kıbrıs sorununun çözümünü engellediği şeklinde addediliyor” sorusunu da sordu.

Kocas sözlerinin devamında “bazı kişiler, tabi çözümü teslim etme ve askerin kalması olarak kast ediyorsa bunu dobra dobra söylesin”  şeklinde konuştu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın ve kendisinin garantilere ve bunun neden kalkması gerektiğine  ilişkin bir taslak hazırladığını anımsatan Kocas, kendisinin ayrıca “temelinde müdahale haklarını öngörmeyen” Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan arasında bir dostluk anlaşmasının imzalanmasını önerdiğini de hatırlattı.

Garantiler konusunu Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar ile garantör dinamiklerin konuşacağını belirten Kocas, bazı kişileri rahatsız eden noktanın, Yunanistan’ın, Türkiye’nin Kıbrıs’ta garantörlük ve müdahale hakkına sahip olduğunu söyleyen  tezi desteklememesi olduğunu ifade etti.

Kocas, Yunanistan’ın verdiği taslağın anlaşma ve referandum sonrasında Türk ordusunun çekilmesi sürecini belirlediğini, kendilerinin aynı zamanda, zaman diliminin kısa olmasında ve referandum sonrasında askerin çekilmesine  somut bir tarih verecek koşul olması gerektiği konusunda ısrarlı olduklarını belirtti.

Kocas bir başka soru üzerine, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, garantiler ve “Türk ordusuna ilişkin, Yunanistan Başbakanı veya kendi açıklamalarından farklı bir açıklamasının bulunmadığını, Kıbrıs sorununun tanımının, “Kıbrıs topraklarında işgalin kalmasının uluslararası hukuku ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmesi olduğunu” savundu ve Kıbrıs sorununun özünün bu olduğunu ileri sürdü.

Fileleftheros gazetesine göre TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanının, “KKTC’nin Türkiye’ye ilhak edilmesine ilişkin söyleminin” sorulması üzerine Kocas, bu açıklamanın “herhangi bir çözümü onaylaması için Kıbrıslı Rumları korkutma ihtimalinin” söz konusu olduğunu belirtti.

Çözümün yegane ve tek, Kıbrıs’ın egemenliği ve bağımsızlığı olduğunu savunan Kocas, “Kıbrıslı Türklere, bu sizin vatanınız ve Ada’nız, çocukları için beklentilerinin olabileceği ve hayal kurabilecekleri şeklinde güvenlik hissi vermek istiyorum buna paralel olarak Kıbrıslı Rumlar da güvenli hissetmeli, evlerinin penceresini açtıklarında karşılarında Türk bayrakları ve ordusunu görmemeleri gerekir” şeklinde konuştu.

BM’nin tutumundan da bahseden Kocas, BM’nin, Ankara’nın değil, kendi çizgisini savunması gerektiğini de ifade etti.

KİPRİANU, ÇİPRAS VE KOCAS İLE GÖRÜŞTÜ

Alithia gazetesi bir başka haberinde AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, dün, Atina’da,  Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre, Yunanistan Başbakanlığı Basın Bürosu yaptığı açıklamada, Kiprianu ile Çipras arasında, yaklaşık iki saat süren görüşmede Kıbrıs sorununa ilişkin son gelişmeler ele alındı.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Çipras ile gerçekleştirdiği görüşmeden memnun olduğunu belirtti.

AKEL Genel Sekreteri’nin görüşmelerinin, müzakerelerin sürdürülmesine ilişkin olarak Kiprainu’nun üstlendiği inisiyatife dayandığını belirten gazete, Kiprianu’nun Atina ziyaretinden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de haberdar olduğunu yazdı.

Haravgi gazetesine göre, Kiprianu ile Çipras arasındaki görüşmede, AKEL Polit Büro üyesi Tumazos Çelepis de yer aldı.

PARTİLER

Alithia gazetesi muhalefet partilerinin Türkiye’nin Türk ordusunun çekilmesiyle üstleneceği tüm yükümlülüklerini ilk günden itibaren yerine getirmesi gerekeceği şeklinde açıklama yaptıklarını yazdı.

Habere göre EDEK yaptığı açıklamada üzerinde anlaşmaya varılacak herhangi bir çözümün hayata geçirilmesinin, Türk tarafının temel yükümlülüklerini yerine getireceği günden itibaren başlaması gerektiğini ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında Hükümeti, garantilerin kaldırılması ve tüm askerlerin çekilmesine ilişkin görüşü bozmakla suçladı. 

Simerini gazetesine göre Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği ise yaptığı açıklamada Mont Pelerin’deki görüşmelerin başarısızlığın ders haline gelen çaresizliği teşkil etmediğini belirtti.

Ekologlar açıklamasında Türklerin çok taraflı konferansın toplanmasını, orada Toprak konusu ile Garantiler konusunu ilişkilendirmeyi isteyeceğini ayrıca dönüşümlü başkanlıkta ısrar edeceğini savundu.

Anastasiadis’in yakın çevresinin, görüşmelerin yeniden başlaması için Türklere yönelik bir hediye daha vermeye hazır olduğunun göründüğünü dile getiren Ekologlar, kendilerinin yukarıdaki senaryoyu kabul etmesinin mümkün olmadığını belirtti.