Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, bir açık oturumda yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisindeki parsellerde herhangi bir sondaj gerçekleşmeden önce doğal gazın varlığının belirsiz olduğunu söyledi.

Simerini gazetesi “Ankara’ya Açık Enerji Penceresi… Enerji Bakanı Sondajlara Kadar Yatakların Büyüklüğü Konusunda Beklenmesini Tavsiye Ediyor” başlıklı haberinde, “Atina Haber Ajansı’nın” haberine dayanarak, Lakkotripis’in açıklamalarına yer verdi.

Gazeteye göre, “parseller için çıkılan 3’üncü tur ruhsat ihalesi ve önemli yataklar olup olmadığı” sorusuna “hayır” yanıtını veren Rum bakan, şu ana kadar ortada başarılı ve başarısız olan sondajların elde edilen bazı göstergeleri bulunduğunu ifade etti.

Gazeteye göre Lakkotripis “5–6 bin metre derinliğe ulaşmazsak, doğal gaz olup olmadığını bilemeyiz. Bugüne kadar Nil Deltasının ağzından kaynaklanan (doğan) doğal gaz için arama yaptık ve bunun nereye kadar ulaştığını bilmiyorduk. Afrodit parselinde, bunun iyi haznelere sahip olduğunu gördük, ancak 2015 yılında Mısır’da yapılan keşifte, Zohr yatağının Kıbrıs MEB’indeki Eratosthenis deniz altı dağının resiflerinden doğduğunu gördük ve bu da ruhsat ihalesine çıkılmasına yardımcı oldu. Doğal gaz olup olmadığı yalnızca sondajda ortaya çıkacak.”

RUS ŞİRKETLERİNİN BÖLGEDEKİ VARLIĞI VE TÜRKİYE’YE YÖNELİK BORU HATTI

Gazeteye göre, Rum Yönetimi’nin uluslararası aşamada dikkatli hareketler yaptığını dile getiren Lakkotripis, Rum Yönetimi’nin menfaatlerinin doğru zamanlamada hizaya getirilmesi için, çaba harcandığını da ifade etti.

Rus şirketlerinin bölgede bulunmayışının izlenim yaratmakta olduğunu da belirten Rum bakan, Rus şirketlerinin ne İsrail ve Mısır, ne de Kıbrıs’ta bulunduklarını ve bunun değişmesini istediklerini söyledi.

Bu durumun, Rus şirketlerinin petrol fiyatlarıyla alakalı olan kendi problemleriyle ilgili olduğunu ifade eden Lakkotripis, Türkiye’nin tutumu ve Türkiye’nin hidrokarbonlar konusuna olası bir şekilde müdahil olmasına dair soruya ise, Rum Yönetiminin tezinin net olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümü olmadan bundan herhangi bir ödün vermeyeceğini ifade etti.

Gazeteye göre, uluslararası ilişkilerde, Kıbrıs’ın coğrafyası ve jeolojisinin üzerine düşen rolü oynadığını da belirten Lakkotripis, Kıbrıs’ın Türkiye ile olan coğrafi yakınlığından ötürü, gelecekte, Kıbrıs sorununun çözümünün ardından, doğal gazın boru hattıyla Türkiye’ye taşınmasının muhtemel olduğu imasında da bulundu.