Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Davos’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la önerilen görüşmesinden, tarafların beklentilerinin farklı olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye ve Yunanistan Başbakanları da Davos’ta olacağından sosyal nitelikli bir dörtlü görüşmeden söz ederken, Genel Sekreter’in Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin müzakere sürecinden aşırı iyimserlik belirtmekteki ısrarından rahatsız olduğu belirtilen Anastasiadis’in Ban’a “müzakerelerdeki gerçek durumu” anlatmak istediği haber verildi.

Fileleftheros “Ban’dan Davet Talep Ediyorlar… Başkan BM Genel Sekreteri’ne “Müzakerelerin Gerçeklerini’ Söyleyecek” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Anastasiadis’in Ban’a müzakerelerin “gerçek durumuyla” ilgili bilgi verme isteğinin, “müzakere sürecinden aşırı iyimser görünmekte ısrar eden” Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye eleştiri niteliğinde olduğunu yazdı.

Gazete Akıncı’nın Davos temaslarından, Anastasiadis’in de Ban’la görüşmeden beklentileriyle ilgili haberi iç sayfasında “Farklı Gündemlerle Davos’a… Başkan Müzakerelerin Görüntüsünü Netleştirmek İstiyor, Akıncı Gayrı Resmi Dörtlü Görüşmeye Sıcak Bakıyor” başlığıyla detaylandırdı.

Haberde Anastasiadis’in, Ban’ın henüz davet göndermediğini belirterek, “Böyle bir görüşmeye elbette katılacağım çünkü Genel Sekreter’in müzakerelerdeki gerçek durumu; hem sağladığımız ilerlemeyi, hem de var olan sorunları öğrenmesi gerek” dediği ve Ban ortak görüşme daveti göndermese de böyle bir bilgilendirme yapacağı kaydedildi. Gazete, Anastasiadis’in bu tutumunun  Eide’nin müzakere sürecinden aşırı iyimser görünmekteki ısrarından duyduğu rahatsızlıktan kaynaklandığına işaret etti.

Gazete Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, BM’nin iki tarafı Davos’ta bir araya getirme niyetinden söz ederken, Türkiye ve Yunanistan başbakanlarının da Dünya Ekonomi Forumu’na katılacağını hatırlattığını ve “hepimiz, havada bulunan bazı konuları konuşmak için bir kahve içsek çok faydalı olur” diyerek 5’li konferansla ilgili işitilenleri söylenti diye nitelediğine ve sosyal nitelikli gayrı resmi 4’lü görüşmeden söz ettiğine dikkat çekti.

Espen Barth Eide’nin New York’taki BM merkezinde Güvenlik Konseyi’ne Kıbrıs sorunuyla ilgili bilgi vereceğini, bugün de Londra’da Dışişleri Bakanlığı’nda temaslarda bulunacağını yazan gazete, New York’tan sonra da Dünya Ekonomi Forumu’na katılmak üzere Davos’a geçeceğini belirtti.

Aynı gazete Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dün akşam Türk-Yunan Forumu tarafından ara bölgede verilen yemeğe katılarak, Kıbrıs sorununa ilişkin bilgi vererek Forum üyelerinden gelen birçok soruyu yanıtladığına işaret etti.

“KORKUNÇ VERİMLİ…"

Habere göre Anastasiadis yemekten sonra bir gazetecinin yemekle ilgili sorusuna karşılık yemeği “korkunç verimli” diye niteledi. “Müzakerelerdeki ilerleme hakkına bilgi verdik,  sorunların nasıl aşılacağına ve olası bir çözümde Kıbrıslıların tamamı için elverişli olacak olması yanında, Türkiye-Yunanistan ve Türkiye-AB ilişkilerinin iyileşmesine de katkı koyacak gelecek-perspektiflerine dair düşüncelerimizi paylaştık” dedi.

Anastasiadis’e, Forum’a katılmakta olan TC Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış’ın sözleri soruldu, “Diğerlerinden duyduklarımın aynısıydı” cevabını verdi.

YAŞAR YAKIŞ

Gazete, Yakış’ın yemek sonrasında yaptığı açıklamayı da “Ankara Tamamen Yok Olamaz” başlığıyla okurlarına aktardı.

Yemek sonrasında “gelecekteki bir Kıbrıs’ta Türkiye olmadan bir çözüm olabilir mi” sorusuna muhatap olan Yakış’ın, “Türkiye tamamen yok olamaz çünkü Yunanistan’ın da anavatan olarak burada olması lazım” dediğine dikkat çekildi.

Habere göre 1960 Kuruluş Anlaşmaları’ndan ve garantör güçlerin rolünden söz eden Yakış, “şimdi bu 1960 rolünün toprakla ilgili bugünkü gerçeklere nasıl uydurulabileceğine bakmamız gerek” dedi, şunları ekledi:

“Türkiye  Kıbrıs sorunundaki politikasını değiştirmedi, esnek bir tavır gütmeye devam ediyor. İki taraf bir anlaşmaya vardığı anda Türkiye ve Yunanistan anlaşmayı inceleyecek ve kabul edilir ise elbette destekleyecekler. Çünkü bu çözümsüzlükten onlar da –Türkiye ve Yunanistan- muzdariptir.”

Yemek sırasında Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum  Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in  görüşlerini ortaya koyduğunu ve  takip eden görüşmede “bugün çözüme hiç olmadığı kadar yakınız” görüşünü teyit ettiklerini vurgulayan Yakış “bunun bir çözüm için yeterli olup olmadığı başka bir soru. Bugün var olan fırsat kaçırılırsa  bir sonraki çok geç gelecek. Bu liderlerin de tespitidir. Fırsat kaçırılırsa, bölgede, çözüme ulaşılmasını zorlaştıracak başka gelişmeler olabilir” dedi.

LİDERLER SÜRATLE ÇÖZÜME İLERLEMEYİ GYÖ’LERDEN ÖNCELİKLİ BULUYOR

Politis “Ban’ı Bekliyorlar… Davos’ta Çoklu Konferans Olmasını Akıncı Da Beklemiyor” başlıklı haberinde liderlerin Genel Sekreter’le ortak görüşmeye açık olduklarını yazdı.

Gazete liderlerin Türkiye ve Yunanistan’dan akademisyenler, gazeteciler, iş adamları ve eski diplomatların katıldığı Türk-Yunan Forumu tarafından verilen yemek sonrasında, 2016’nın  çözüm yılı olması gerektiği ve gecikmenin tehlikeli olacağı ortak görüşünü açıkladıklarını belirtti.

Forum üyelerinin görüşmelerinden, Rum tarafında bu yıl yapılacak genel seçimlerin müzakere prosedürünü etkilemesinin söz konusu olmadığının ortaya çıktığına işaret eden gazete katılımcıların, Güven Yaratıcı Önlemler’de (GYÖ) ilerleme kaydedilmemesi üzerinde dururken liderlerin  en kısa sürede çözüme ilerlemeyi daha öncelikli bulduklarının anlaşıldığına, ilerleme ve yakınlaşmalar olduğu saptaması dışında müzakere başlıklarına somut atıf yapılmadığına dikkat çekti.

Simerini haberine “Yemek Korkunç Yapıcı” başlığını attı ve Akıncı, Anastasiadis ve Yakış’ın Türk-Yunan Forumu üyeleriyle düzenlenen yemek sonrasında yaptıkları açıklamaları aktardı.

BÜTÜN KONULAR MASADA

Alithia “Müzakerelerde Hızı Yükseltiyorlar… Bugünkü Görüşmede Her Şey Masada” başlıklı haberinde Kıbrıs müzakerelerinde ileriye doğru adımlar atılmakta olduğunu yazdı.

Edindiği bilgilere dayanarak Akıncı ve Anastasiadis’in bugünkü görüşmede “mülkiyet” başlığındaki açık konular dışında “toprak” başlığı da dahil hiç görüşülmemiş veya çok az değinilen konuları da ele alacaklarını, bu dinamiğin liderlerin Genel Sekreter’le Davos’ta ortak görüşme ihtimali nedeniyle geliştiğini yazdı.