Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs’ta 2016 yılı içerisinde kapsamlı bir çözüm anlaşmasına ulaşmak amacıyla önümüzdeki aylarda çabalarını yoğunlaştıracaklarına dair yaptıkları açıklama üzerine Rum siyasi partiler yorumlarda bulundular.

Fileleftheros gazetesi “Bir Açıklama Birçok Okuma” başlığıyla verdiği haberinde, Akıncı ile Anastasiadis’in, yıldönümü açıklamasını Güney Kıbrıs’taki Genel Seçimlere bir hafta kala yaptığına işaret ederek, bu konuda partilerden beklenen yorumlar geldiğinden söz etti.

Gazete Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in yapmaya çalıştığı izahatların bile, Anastasiadis-Akıncı görüşmelerine birçok ihtiyatla yaklaşan siyasi güçleri ikna edemediğini belirtti.

Habere göre Kasulidis, Kıbrıs’taki iki toplum liderinin yaptığı açıklamanın anlamının, görüşmelerin, her iki toplumun da yararına olacak, kazanan ve kaybedenin olmayacağı Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik arzu ilkesine dayandığı şekilde olduğunu söyledi.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, ortak açıklamanın, son bir yıl içerisinde gösterilen çabanın bir yansıması olduğunu belirtti.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu, olumlu bir açıklama ve olumlu bir girişimin söz konusu olduğunu ifade etti. Neofitu, Anastasiadis’e bu zorlu çabada desteğini de belirtti.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, iki liderin ortak açıklamasının doğru bir yönde olduğu değerlendirmesinde bulunarak, açıklamada söylenilenlerin müzakereler masasında ete kemiğe bürünmesinin istendiğini söyledi.

Türk tarafının, Kıbrıslı Rumların temel endişelerinin karşılanmaması durumunda anlaşmaya varmayacaklarını anlaması umudunu taşıdıklarını da belirten Kiprianu, kendilerinin, Kıbrıs sorununda çözümle ilgili anlaşmaya varılan ilkelere dayanarak, Kıbrıslı Türklerin endişelerini göz önünde bulundurmaya hazır olduklarını ifade etti.

(Simerini gazetesine göre) DİKO Başkanı Nikos Papadopulos, Anastasiadis’i karartma uygulamak ve gizli diplomasi yapmakla eleştirirken, Annan Planı’nın yeniden getirilmesini müzakere ettiği için halkı bilgilendirmekten korktuğunu da savundu.

Papadopulos, niyet açıklamalarının değil, nelerin tartışıldığı ve eğer varsa görüş birliklerinin neler olduğunda dair açıklama yapılmasının istendiğini vurguladı.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, son anda gafil avlanmamak için Anastasiadis’ten görüş birliği ve uzlaşı olarak kabul edilenler hakkında bilgilendirme istedi.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, açıklamanın hedefinin görüşmelerdeki “sözde iyi atmosferin” muhafaza edilmesi şekilde olduğunu savundu. Lillikas, Anastasiadis’in gerçek sorunları ve Türk uzlaşmazlığını halı altına saklamasının, Kıbrıs sorununun çözümüne hizmet etmediğini de ileri sürdü.

BÜYÜKELÇİLERDEN DESTEK

BM Güvenlik Konseyi daimi üye ülkelerinin Güney Kıbrıs’ta görev yapan bazı Büyükelçilerinin Akıncı ile Anastasiadis’in çabalarına destek verici açıklamalarda bulunduklarını belirtti.

ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty, Akıncı-Anastasiadis görüşmelerinin birinci yılını tamamlaması dolayısıyla yaptığı açıklamada, ülkesinin, iki toplum liderini takdir ettiğini belirterek, liderleri, adil ve bütünlüklü bir çözüm için çalışan vizyon sahibi kişiler olarak niteledi.

ABD’nin, iki kesimli, iki toplumlu federasyon çerçevesinde bir çözüme tam destek verdiğini de belirten Doherty, çözümden sadece Kıbrıslıların –siyasi ve ekonomik– kazançlar elde etmeyeceğini, Kıbrıs’ın barışçıl yeniden birleşmesinin adanın ötesine de yansımalarının olacağını ifade etti.

Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osadchiy, 2015 yılında iki toplum lideri adanın yeniden birleşmesine yönelik umudu canlandırmayı başardığında, iki toplumlu diyaloğun yeniden başlamasını memnuniyetle karşılamış olduğunu anımsattı.

Ülkesinin her zaman, Kıbrıs sorununda BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde adil ve bütünlüklü bir çözümün olmasını desteklediğini ifade eden Osadchiy, Andreas Mavroyanis ve Özdil Nami himayesindeki müzakere gruplarının çalışması neticesinde tarafların, geçen yıl içerisinde müzakere gündeminin birçok önemli boyutu üzerinde önemli ilerleme sağlanmasında başarıya ulaştığını belirtti.

İngiliz Yüksek Komiseri Damian Roderick Todd, bir yıl önce müzakerelerin yeniden başlamasıyla iki liderin,  Kıbrıs sorununda bütünlüklü bir çözüme ilişkin yeni bir umut ve momentum yarattığını belirtti.

Todd, İngiltere Hükümeti’nin, çözümün Kıbrıs’ın güvenliği, ekonomisi, Kıbrıslılar ve bölgeye net kazanç getireceğine dair inancını da dile getirdi.

Fransa’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Rene Troccaz ise, adanın yeniden birleşmesine yönelik ülkesinin desteğini tekrarken, iki toplum lideri himayesindeki müzakerelerin başarıyla tamamlanacağı umudu taşıdığını belirtti.