Limasol’da, “Eski Hamam” olarak da bilinen Osmanlı Hamamlarının kurtarılmasıyla ilgili umutların, Rum İçişleri Bakanlığına havale edilmekte olduğu haber verildi.

Politis gazetesi “Osmanlı Hamamlarına Hayat Öpücüğü… İçişleri Bakanı Kıbrıs Türk Malları Vasisi Olarak Çözüm Bulmaya Çağrılıyor” başlıklı haberinde, 16’ncı yüzyılda inşa edildikleri düşünülen hamamların yıkılmakta olduğunu, yetkili birimlerin ise buna çözüm bulmak konusunda çaresiz olduklarını söylediklerini iletti.

Hamamların yıllardır bir şahıs tarafından idare edilmekte olduğunu, ancak bu şahsın ekonomik açıdan, bakım çalışmalarının maliyetini üstlenecek imkânı olmadığını yazan gazete, ancak bu şahsın, kazanç sağlamayı sürdürmesi için, kendisine buna karşılık olarak başka bir ticari gayrimenkul verilmeden, burayı terk etmeyi reddettiğini belirtti.

Kıbrıs Türk Mallarının İdaresinden sorumlu yetkili birimin ise, buna uygun bir bina bulamadığını ve konunun çıkmaza girdiğini yazan gazete, Limasol Belediye Binasında gerçekleştirilen toplantıda, yetkili birimlerin bir çıkmazla karşı karşıya oldukları konusunda hem fikir olduklarını belirtti.

Gazeteye göre, Limasol Belediye Başkanı Andreas Hristu ise açıklamasında, hamamların restore edilmesinin mümkün olduğunu ve bunun hemen olabileceğini; geriye ise sadece hamamları idare eden şahsın buradan taşınmasının kaldığını söyledi.

Gazeteye göre Hristu, Kıbrıs Türk Mallarının İdaresinden sorumlu birimin, gerekli faaliyetlerde bulunma konusunda zorlandığını, bunun da meselenin devam etmesine yol açtığını ekledi.

Aynı sorununun, Limasol’daki Kıbrıs Türk sinemasının durumunda da tespit edildiğini yazan gazete, burayı da çok yaşlı bir şahsın kira sözleşmesiyle idare etmekte olduğunu kaydetti.

Bahse konu kişinin, sinemayı bu sözleşme temelinde depo olarak kullanmakta olduğunu yazan gazete, bahse konu kişinin, Limasol belediyesinin burayı AB’den sağlanacak fonlarla tiyatro alanına dönüştürme konusundaki planlarını engellemekte olduğunu ifade etti.

RESTORASYON MALİYETİ

Gazeteye göre, Limasol Belediye Başkanı Andreas Hristu ise açıklamasında, hamamların restorasyon maliyetinin yarım milyon Euro olduğunu ve bunu belediye olarak, gerek Avrupa fonları, gerek özel yatırıcılar aracılığıyla, karşılayabileceklerini dile getirdi.

Hamamların hali hazırda Almanya ve Rusya’dan iş insanlarının ilgisini çektiğini dile getiren Hristu, hedeflenen şeyin bahse konu yerin korunması ve geliştirilmesi olduğunu söyledi.

Hristu, Belediye’nin bu yerin kendilerine devredilmesini istediğini, ancak ortada zorluklar bulunduğunu ve Kıbrıs Türk Malları Vasisi olarak, İçişleri Bakanının, konuya çözümler bulmaya davet edildiğini sözlerine ekledi.