Rum Büyükelçi ve aynı zamanda müzakereci olan Andreas Mavroyannis’in, aday olduğu BM Genel Kurulu 71. Dönem Başkanlığı seçiminin dün yapıldığı ve seçimi 4 oyla kaybettiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, BM Genel Kurulu Başkanlığı için yapılan seçime ve Mavroyannis’in seçimi kaybetmesi haberine geniş şekilde yer verdiler.

Haberi “4 Oya Mücadeleyi Kaybetti-Andreas Mavroyannis Genel Kurul Başkanlığına Seçilmedi” başlıklarıyla veren gazete, BM Genel Kurul Başkanlığı seçimini, 94 oy alan Fiji’nin BM Daimi Temsilcisi Peter Thomson’un kazandığını, Mavroyannis’in ise 90 oy aldığını yazdı.

Habere göre seçimde 193 ülkeden 192’si oy kullanırken, geçerli oy sayısının ise 185 olduğu belirtildi.

Yeni başkan görevini 16 Eylül’de devralacak.

BM’deki Güney Kıbrıs Daimi Temsilciliği’nin, BM Genel Kurulu 71’inci dönem başkanlığını kazanan Fiji Adaları Daimi Temsilcisi Peter Thomson’u tebrik ettiğini yazan gazete, Daimi Temsilciliğin, resmi twitter hesabından ayrıca Güney Kıbrıs’a oy vererek destek veren ülkelere de teşekkürlerini sunduğunu belirtti.

Habere göre, Fiji Adaları Daimi Temsilcisi Peter Thomson ise yaptığı konuşmada selefi Mogens Lykketoft'a ayrıca onurlu mücadelesi ve doğru davranışından (centilmen) dolayı da Mavroyannis’e teşekkürlerini sundu.

Gazete haberinde ayrıca Andreas Mavroyannis’in Kıbrıs sorununda Rum tarafının müzakerecisi olmaya devam edeceğini yazdı.

RUM DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN AÇIKLAMASI

Habere göre, Rum Dışişleri Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada, dünkü seçim sürecinde Andreas Mavroyannis’in adaylığını destekleyen BM üyesi ülkelere teşekkür etti.

Açıklamada, seçimin kazanılması hedefinin başarılmamasının, Dışişleri Bakanı, Dışişleri Bakanlığı ve aynı zamanda Mavroyannis tarafından sarf edilen ciddi çabaları herhangi bir şekilde düşürmediği de vurgulandı.

Rum Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, seçim sürecinde alınan oy sayısının ve seçim sonuçlarının Güney Kıbrıs için onur verici olduğuna da dikkat çekti.

KASULİDİS

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, konu hakkında yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın seçim sürecinde çok büyük bir mücadele verdiğini ifade etti.

Habere göre, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland ile görüşmesinden sonra ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan çıkışında açıklamalarda bulunan Kasulidis, Mavroyannis’in kazanmayı hak ettiğini, bir kimsenin 4 oyla kaybetmesinin de üzücü olduğunu belirtti.

Gazete Mavroyannis’in seçilmediği haberinin, Kasulidis-Kerry görüşmesinin ortasında öğrenildiğini, Kerry’nin, Kasulidis’e “size bir kötü bir de iyi haberim var, kötü haber kaybettiğinizdir  iyi haber ise müzakereciye sahip olmaya devam edecek olmanızdır” dediğini yazdı.

RUM DAİMİ TEMSİLCİLİK

Öte yandan, Politis gazetesi, Güney Kıbrıs’ın BM’deki Daimi Temsilciliği’nin Rum Haber Ajansı’na(KİPE) yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın 129 yazılı teyit almasına karşın tüm Avrupalı ortakların Güney Kıbrıs’ı desteklemediğini ifade ettiğini yazdı.

Habere göre yabancı diplomatlar, KİPE’ye seçim sürecini yorumlayarak, Güney Kıbrıs’ın kaybının Afrika ve Fijili aday Peter Thomson’un “Danimarkalı diplomatın bir yıl önceki başkanlığının ardından Mavroyannis’in seçilmesinin, bu mevkide AB egemenliği anlamına geleceği” şeklindeki argümanından kaynakladığını belirtti.

Gazete olumsuz oylar arasına (müzakerelerin normal bir şekilde devam etmesinin önemli olduğu değerlendirmesini yapan) ABD ve İngiltere, Danimarka dışında İskandinav ülkeleri, İsviçre ve Filistin’in de dahil olduğunun görüldüğünü yazdı. 

Politis gazetesi haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis’e Mavroyannis’in seçilmediği haberini ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland’ın verdiğini belirtti.

Haberle ilgili diğer gazete başlıkları ise şöyle yer aldı:

Politis: “Çok Az Farkla Kaybetti”

Simerini: “Savaşarak Öldü ve Dönüyor- Mavroyannis BM Genel Kurulu Dönem Başkanlığına Seçilmeyi Başaramadı”

Haravgi: “Mavroyannis Fiji Temsilcisine Kaybetti”

Alithia: “BM Genel Kurul Başkanı Thomson”