Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, Kıbrıs sorununda anlaşma sağlanması ve görüşmelere ilişkin olarak ihtiyatlı iyimser gözüktüğü belirtildi.

Simerini gazetesi, Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in Selanik Aristoteleio Üniversitesi’nin etkinliğine katılarak burada bir konuşma yaptığını yazdı.

Habere göre Mavroyannis, Kıbrıs Rum tarafının çabasının, “terazinin, çözüme doğru eğilmesi” şeklinde olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin tutumunda paralel değişiklik olmaması durumunda çözümün mümkün olmadığını savunan Mavroyannis, konunun, iyi veya kötü çözüm değil çözüm veya çözümsüzlük olduğunu, çözüm olması durumunda ise bunun iyi olacağını söyledi. 

Kıbrıs Türk tarafının, Toprak konusunu Garantiler konusu ile ilişkilendirme çabasında olduğunu savunan Mavroyannis, böyle bir şeyin kabul edilmesinin mümkün olmadığını, Toprak konusunun garantiler ve güvenlik konusunun “tutsağı” yapılmasının, ya da bu iki konunun ilişkilendirilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Mavroyannis,  Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıslı Türklerin ve ayrıca Kıbrıslı Rumların hissettiği güvensizlik hissinin tatmin edilmesi için  uluslararası meşruiyete ve Güvenlik Konsey’ine saygı duyan alternatif çözümlere ilişkin karşı öneride bulunduğunu ifade etti.

Mavroyannis konuşması çerçevesinde Türklerin, kendilerine şantaj yapmak için Toprak konusunu “tutsak” (rehine) olarak tuttuğunu ve kendilerine “geri toprak almak istiyor musunuz? İstiyorsanız bir garantiler sistemini kabul edin” dediklerini ileri sürdü.

Mavroyannis son günlerde bunun hakim olduğunu ve bunun da müzakerelerdeki çıkmazı getirdiğini savundu.

“Türk uzlaşmazlığının” aşılacağına ilişkin inancını da dile getiren Mavroyannis, “Bunu başarabilecek miyiz diyemem ve bilmiyorum, başka bir şey de söylememem, inşallah çözüm olur ve olması için koşullar yaratılır” ifadesini kullandı.

Mavroyannis, Türk ordusunun çekilmesine ilişkin olarak anlaşma sağlandığı sürece, Kıbrıs Rum tarafının, bunun, garantilerin bir bölümü olarak addedilmeksizin, “çok somut ve kısa bir geçici dönem için belirli gücün  kalmasına katlanabileceğini” de belirtti.