Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ile dün yaptığı görüşmeden sonra, doğal gaz konusunda açıklamalarda bulunduğu haber verildi.

Alithia ve diğer gazetelerde yer alan habere göre Lakkotripis, Lillikas ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Rumların tek taraflı ilan ettiği sözde Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) içerisinde, 3’üncü bir tur ruhsat ihalesine çıkılması ihtimaliyle ilgili yaklaşımda, herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

Rum siyasi partilerinin konuyla ilgili tepkilerini yorumlayan Lakkotripis, konu hakkında herhangi bir değişiklik olmadığını ifade ederek, bunun kendilerini düşündüren bir konu olduğunu ve zamanlamanın önemli olduğunu belirtti.

Çok sayıda şirketin, Rum sözde MEB’i içerisindeki hidrokarbon yatakları için çıkarılacak yeni araştırma ve sondaj ruhsatlarına ilgi gösterdiğini yineleyen Lakkotripis, bu ilginin, bölgeyle ilgili sismik veya jeolojik verilere sahip olan, ya da bölgede faaliyet gösteren veya daha önceki ruhsat ihalelerine katılan şirketler tarafından gösterildiğini dile getirdi.

Rum sözde MEB’inin enerji dinamiğinin yeniden değerlendirilmesine bütünsel bir şekilde bakmakta olduklarını dile getiren Lakkotripis, konuyla gerektiği gibi ilgileneceklerini ifade etti.

Lakkotripis, konuya ilişkin yaklaşımda herhangi bir değişiklik olduğunu görmediğini sözlerine ekledi.

AFRODİT YATAĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ

12’inci parseldeki Afrodit yatağının değerlendirilme yöntemi konusunda da konuşan Lakkotripis, Mısır MEB’indeki Zohr yatağından gönderilecek olan doğal gaz ile kendi doğal gazlarının bileşiminin ne olacağının incelenmekte olduğunu söyledi.

Lakkotripis, Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma ve üretim planı temelinde, doğal gazı işlenmiş olarak göndereceklerini bildiklerini, ancak Zohr yatağından gönderilecek olan doğal gazla ilgili net bir görüntüye henüz sahip olmadıklarını ifade etti.

Lakkotripis, bu tercihin teknik açıdan mümkün olup olmadığını görmek için, bazı teknik noktaların açıklığa kavuşması gerektiğini sözlerine ekledi.

LİLLİKAS

Gazeteye göre, Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise Lakkotripis ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Rum sözde MEB’indeki parseller için yeni ruhsatlar çıkarılması konusunda hareket etmeleri gerektiğini, ancak MEB’deki bütün parseller için ruhsat çıkarmamaları gerektiğini söyledi.

Yapılacak olan yeni araştırmalardan bazı olumlu sonuçlar ortaya çıkacağını ifade eden Lillikas, “Rum MEB”inin başka doğal gaz yataklarına da ev sahipliği yapmasının büyük bir olasılık olduğunu ifade etti.

MEB’de yeni yataklar bulunması halinde, bunlar için aşamalı olarak ruhsat verilmesinin, Rum Yönetimine şirketlerle 3’üncü veya 4’üncü tur ruhsat ihalesinde daha iyi şartlarla müzakere etme olanağı tanıyacağını ifade eden Lillikas, bir veya iki başarısız sondajın kendilerini hayal kırıklığına uğratmaması gerektiğini sözlerine ekledi.