Alithia gazetesi: “Kahire’de Tarihi İşbirliği Adımı” başlığı altında manşetten verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Samaras ve Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin, işbirliği yapabilecekleri alanları ele almak amacıyla bugün Kahire’de bir araya geleceklerini belirterek, zirve sonrasında tarihi bir ortak açıklamanın yapılmasının beklendiğini iddia etti.

Gazete, üç liderin bugünkü toplantı ve temaslarında hangi alanlarda ve nasıl işbirliği yapabileceklerini ele alacaklarını belirtirken, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) eylemlerinin kınanmasının da beklendiğini yazdı.

Haberde, Kahire’deki temasların bu sabah Anastasiadis-Sisi ikili görüşmesiyle başlanacağı ardından Samaras’ın da katılımıyla üçlü “özel görüşme” gerçekleştirileceği belirtilirken, bunun ardından üçlü zirveye geçileceği ve akabinde de ortak açıklama yapılacağı vurgulandı.

Gazete, üç ülkenin enerji bakanlarının 24 Kasım tarihinde Güney Lefkoşa’da bir araya geleceklerinin de önceden duyurulduğunu hatırlattı.

MISIR BÜYÜKELÇİSİ: GÜNEY KIBRIS AB KAPIMIZ

Öte yandan gazete, Mısır’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Heba Salah Eldin El Marassi, ülkesinin bugünkü üçlü zirveye büyük önem verdiğini belirterek Güney Kıbrıs’ın Mısır’a sadece destek vermemekle kalmayıp, tezlerini AB’ye aktardığını söylediğini yazdı.

Büyükelçi açıklamasında, Güney Kıbrıs ile Mısır arasında turizm ve ticaret alanlarındaki ilişkilerin çok daha ileri düzeye taşınabileceğini ve Güney Kıbrıs’ın, Mısır ürünlerinin AB’ye ulaşması ve AB ürünlerinin de Afrika kıtasına gelmesinde önemli bir kapı konumunda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Fileleftheros “Kahire: Üçlü Stratejik İşbirliği Duyurusu – Türk Kışkırtmalarını Açıkça Kınama”.

Simerini: “Doğu Akdeniz’de Denizden Duvar – Kıbrıs-Yunanistan-Mısır MEB Belirleyecekler”.

Haravgi: “Kıbrıs-Yunanistan-Mısır Zirvesi – Mısır Büyükelçisi: Kahire Büyük Önem Veriyor”.