Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muizniek, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarını uygulaması gerektiği üzerinde durdu.

Alithia gazetesine göre adadaki temaslarda bulunduğu sırada Rum Haber Ajansı’na (KİPE) konuşan Muiznieks, Türkiye’yle ilgili bir soru karşısında, eğer bir ülke tam haklarla bir üye olarak kalmak istiyorsa AİHM kararlarını uygulamamasının bir seçenek olmadığını vurgulayarak, ülkelerin, hangi kararları uygulayacağını seçtiği bir sistemin olamayacağını, böyle bir durumda sistemin çökeceğini söyledi.

Muiznieks, Kıbrıs sorununda çözüm bulunursa önümüzdeki aylarda ya da yıllarda konuların bazılarında ilerleme olması umudunu dile getirdi.

Kayıplar konusunda bazı hareketliklerin olduğuna işaret ederek, Türkiye’nin 30 askeri bölgeyi kazılara açtığını hatırlatan Muiznieks bunun, Türkiye tarafından atılmış bir adım olduğunu ifade etti.

Muiznieks, Türkiye’nin ileriye doğru gitmesi ve kararları tamamen uygulaması gerektiğini söyledi. 

Açıklamalarında mülteci konusunda değinen da Muiznieks, Güney Kıbrıs’ın bu ekonomik koşullarda dahi adaya ulaşan küçük sayılardaki mültecilerle başa çıkabileceğine yönelik inancını dile getirerek, Rum Yönetimi makamlarına daha fazla çaba göstermesi çağrısında bulundu.

GÖRÜŞMELER NEDENİYLE KARARLARA UYUMUN İNCELENMESİNE ERTELEME

Fileleftheros gazetesi ise Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’nin Güney Kıbrıs’la ilgili AİHM kararlarına uyumunun incelenmesinin, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler ve bilhassa mülkiyet konusundaki görüşmeler nedeniyle ertelendiğini yazdı.

Strazburg’da gerçekleştirilecek Komite zirvesinde Türkiye’nin, AİHM’in kayıplar ve mülklerle ilgili üç ayrı kararına uyum sürecinin incelenmesinin planlandığını kaydeden gazete, Komite’nin mevcut aşamada incelemeyi ertelediğini ve bunlar için 2016 yılına tarihler belirlediğini belirtti.

Habere göre kayıplarla ilgili konular önümüzdeki yıl Mart ayında, mülklerle ilgili konuların Haziran ayında görüşülecek. 2016 Eylül ayında ise KKTC’de yaşayan Rumların mülkiyet hakları ele alınacak.

Gazete Bakanlar Komitesi’ne katılan Avrupa Konseyi 47 üye ülke temsilcisinin, son toplantının ardından yaptıkları duyuruda Türkiye’ye AİHM kararlarını uygulaması yönünde yeniden çağrıda bulunduklarını da kaydetti.