NEMESİS 2016” isimli tatbikatının Güney Kıbrıs, Yunanistan, ABD, Fransa, İngiltere, Mısır ve AB Deniz Güvenliği Örgütü hava ve deniz kuvvetlerinin katılımıyla dün başarıyla gerçekleştirildiği bildirildi.

Politis ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde (MEB) yapılan ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen tatbikata, katılımcı ülkelerin kara ve deniz kuvvetleriyle EDT ve Petronav isimli özel şirketlerin gemilerinin de katıldıklarını yazdılar.

Gazete, tatbikatın senaryosunun, Larnaka Ortak Koordinasyon Kurtarma Merkezi ile komşu ülke merkezlerinin, tatbikat alanındaki ticari gemilerde ve doğalgaz platformlarında meydana gelebilecek olası acil durumlarda koordineli biçimde müdahale edebilmelerini içerdiğini yazdı.

Tatbikat çerçevesinde, Avrupa Denizleri Koruma Dairesi’nin özel gemisinin katılımıyla deniz kirliliğiyle mücadele tatbikatının da yapıldığını belirten gazete, tatbikatın ayrıca, 15 ülke ve dört örgütün katılımıyla 11-14 Ekim tarihleri arasında Larnaka’da yapılan “Eurosar Task Force” toplantısıyla paralel gerçekleştirildiğini vurguladı.

Habere göre Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis gerek söz konusu seminer gerekse Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde yapılan tatbikatın Güney Kıbrıs’ın bölgedeki saygınlık ve rolünü arttırdığını ifade etti.

Fileleftheros gazetesi ise, dün tamamlanan tatbikata toplam beş savaş gemisi ve diğer gemilerin katıldıklarını, tatbikatın senaryoları arasında doğalgaz platformlarına yönelik terörist saldırıların önlenmesinin de olduğunu aktardı.