Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dünkü görüşmelerinde, müzakere sürecinin yoğunlaştırılması kararlarına ilişkin haberler bugünkü Rum basınında da yer aldı.

Fileleftheros gazetesi liderlerin dünkü görüşmesini “Zamanla Mücadele Ediyorlar… Müzakereler Anastasiadis ve Akıncı’nın Eline Geçiyor” başlıklarıyla manşetten verirken “Yoğunlaştırma, Kişisel Müdahale ve Anlaşmazlıklara Ağırlık” başlıkları altında ayrıntıları aktardı.

Gazete Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerde müdahillerin bundan böyle anlaşmazlıklara ağırlık vereceğini belirterek, dün anlaşmaya varıldığı üzere bunun, aynı zamanda konuya göre uzlaşı ve anlaşmazlıkların kaydedilmesiyle olacağını belirtti.

Dünkü buluşmanın İstanbul’daki olayların ardından gerçekleştirilen ilk buluşma olduğuna dikkat çeken eden gazete, yapılan görüşmeden de görüldüğü üzere, liderlerin zaman kazanmak istediğini ve görüşmelere daha fazla müdahil olacağını kaydetti.

Akıncı ve Anastasiadis’in salı ve cuma olmak üzere haftada iki kez, müzakerecilerin de her gün görüşeceğini belirten gazete, ilk görüşmenin 17 Haziran Cuma günü olacağını yazdı.

Gazete, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in aday olduğu Birlemiş Milletler Genel Kurulu Başkanlığı seçimi 13 Haziran’da yapılacağından, ilk görüşmeye kadar müzakereci konusunun da netleşmiş olacağını aktardı.

Anastasiadis’in önceki gün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşmesinde gündeme getirdiği, sürecin nerede bulunduğuna dair net bir görüntünün oluşması için yakınlaşmalar, karşılıklı anlayışlar ve anlaşmazlıkların belirlenmesi fikrinin ilerletilmeyeceğini kaydeden gazete, gerek BM, gerekse Türk tarafının, bu alanda şimdiye kadar çok çalışma yapıldığı kanısı taşıdığını belirtti.

Gazete konu üzerinde farklı okumalar olsa da zaman kazanma yönünde bir çabanın sarfedildiğinin net olduğunu da yazdı.

Haberde Anastasiadis ve Akıncı’nın görüşme sonrası yaptıkları açıklamalara da geniş bir şekilde yer verildi.

Diğer gazeteler dünkü liderler görüşmesini şu başlıklarla verdi:

Politis: “Yoğun (Görüşmelerle) Koşuyorlar… Liderler Haftada İki Kez Görüşmeye Karar Verdi”

Alithia: “Uzlaşılar Çözümün Tarifi… Başkan Anastasiadis ve Mustafa Akıncı Diyaloğu Yoğunlaştırıyor… 15 Günde 4 Görüşme Yapmakta Mutabakata Vardılar”

Simerini: “Zor Konular İçin Isınıyorlar… Müzakereler 17 Temmuz’dan İtibaren Haftada İki Kez Olmak Üzere Devam Edecek”

RUM MÜZAKERECİ MESELESİ

Politis gazetesi ise ihtimaller dahilinde olduğunu belirttiği Müzakereci Mavoyannis’in seçilememesi durumunda Anastasiadis’in kendisinden müzakereci konumunda kalmasını isteyeceğini belirtti.

Mavroyannis’in seçilmesi durumunda ise piyangonun muhtemelen Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’e çıkacağını öne süren gazete, Hristodulidis’in müzakere grubuna girmesi durumda DİSİ liderliğinin, Rum Hükmet Sözcüsü olarak Prodromos Prodromu’nun atanmasını tercih ettiğini, ancak gerek Rum Başkanlığı, gerekse DİSİ’de buna sıcak bakmayanların olduğunu kaydetti.

Gazete Hristodulidis’in Marvoyanis’in seçilmesi durumunda Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi olma ihtimalini dışarıda bıraktığı yönünde bilgilerin olduğunu da iddia etti.

NEOFİTU 2017’DE FIRSAT PENCERESİ KAPANACAK DEDİ, PERDİKİS TEPKİ GÖSTERDİ

Politis gazetesi DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, Akıncı ile Anastasiadis’in görüşmelerin yoğunlaştırılması kararı almasını olumlu karşıladığını yazdı.

Önemli anlaşmazlıkların olduğu meselelerde ilerleme olması umudunu dile getiren Neofitu, Akıncı ile Türkiye’nin çözüm bulunması için gerçek bir irade göstermelerinin gerektiği bir noktaya ulaşıldığını iddia etti.

Gazeteye göre Neofitu, Kıbrıs sorununun çözümü için 2017 Mart ayına kadar fırsat penceresinin olduğu ve bunun, 2018 yılında yapılacak Rum Başkanlık seçimleri çalışmaları nedeniyle kapanacağından da söz etti.

Öte yandan Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis, Neofitu’nun 2017 yılı değerlendirmesine tepki gösterdi.

Anastasiadis’i konuyla ilgili açıklama yapmaya çağıran Perdikis, Başkanlık sandalyesi avının ilk sıraya konmaması ve Kıbrıs sorununun çözümü çabalarının küçültülmemesi gerektiği üzerinde durdu.

Perdikis, ne mevcut Başkanın, ne de herhangi birisinin 2017 Mart ayından itibaren bunları ‘katlayıp’ sadece yeniden seçilmesiyle ilgilenmesini kabul edemeyeceğini vurguladı.