DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, Strazburg’daki temasları çerçevesinde Kıbrıs sorunu ve ekonomi konularını ele aldığı haber verildi.

Alithia gazetesi, Neofitu’nun Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile görüştüğünü yazdı.

Habere göre görüşmenin ardından açıklamada bulunan Neofitu, Juncker’in memorandumdan çıkma başarısını göstermelerinden ötürü kendilerini kutladığını, ayrıca Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin çabalarına yönelik kişisel ilgi ve desteğini bir kez daha tekrarladığını söyledi.

Juncker ile hem Güney Kıbrıs’taki ekonomi, hem de müzakere süreciyle ilgili durumu gözden geçirme fırsatı yakaladıklarını söyleyen Neofitu, görüşmede Rum tarafının Kıbrıs sorunuyla ilgili tezlerini dile getirdiğini belirtti.

Habere göre Neofitu, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Avrupa Komisyonu’nun İnsani Yardımlar Komiseri Hristos Stilyanidis, Avrupa Birliği karargahında Avrupa diplomasi şefi Federica Mogherini ve Avrupa Parlamentosu’ndaki Avrupa Halk Partisi üst düzey yetkilileriyle de bir araya geldi.

Neofitu bu temasları sonrasında düzenlediği basın toplantısında Dombrovskis’le yeniden birleşmiş Kıbrıs’ın finansal unsurlarını ele aldıklarını belirtti.

Çözümden sonra federal devletin, ekonominin kaldırabileceği düzeyde giderlerinin olması için doğru hazırlığın yapılması ve açık yaratmama amacıyla doğru bir finans politikasının izlenmesi gerektiği ilkesi üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyleyen Neofitu, Dombrovskis’in, AB’nin teknik yardım için Rum hükümetinin çabalarının yanında olduğunu vurguladığını da aktardı.

Türkiye’nin katılım başlıklarının açılmasıyla ilgili ilerleme raporunun yorumlaması istenmesi üzerine Neofitu, olumsuz bir noktanın söz konusu olduğunu, ancak “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin federal devlete dönüşümünün olacağı çözüme Avrupa Parlamentosu’nun desteği, Türk ordusunun geri çekilmesi ve Maraş’ın iadesi gibi olumlu noktaların da bulunduğunu savundu.

Avrupa Halk Partisi’nin, değişiklik önerisi sunacağını belirterek, bunun diğer siyasi gruplar tarafından da desteklenmesi umudunu dile getiren Neofitu, Kıbrıs sorununda özlü ilerleme olmadan ve Ankara protokolünden doğan yükümlülükler yerine getirilmeden Güney Kıbrıs’ın asla bloke edilmiş başlıkları açmayacağını ifade etti.  

Noefitu ayrıca Avrupalı muhataplarının Güney Kıbrıs’ı, Avrupa’nın sorunlarla mücadele ettiği bir dönemde memorandumdan çıkmasından ötürü “Avrupa için iyi haber” olarak nitelediklerini belirtti.

Güney Kıbrıs’ı güvenilir bir ortak olarak kabul ettiklerini belirten Neofitu, Avrupa alanında saygınlıklarını yeniden kazandıklarını belirtti.