Rum siyasilerin dün katıldıkları çeşitli etkinlik ve anma törenlerinde Kıbrıs sorunu hakkında konuştukları belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazetelere göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu, vatanseverliğin, vatanın, müzakereler aracılığıyla, yeniden birleştirilmesi için mümkün olan her şeyin yapılması olduğunu ifade etti.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, EOKA Siyasi Tutuklular Derneği’nin düzenlemiş olduğu etkinlik çerçevesinde yapmış olduğu açıklamaya yer verdiler.

Habere göre Neofitu, açıklamasında, “Gerçekten ülkenin yeniden birleştirilmesi isteniyorsa, insan hakları ilkelerinde ve iki toplumlu, iki bölgeli federal çözüm arzumuzda istikrarlı olmaya devam etmekte kararlı olmalıyız” ifadesini kullandı.

Neofitu, ideali arzulamanın ise oldu bittileri ve “işgali” sabitleştireceğini savundu.

KİPRİANU

Haravgi gazetesine göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, POGO Kadın Hareketi’nin kurultayında yaptığı konuşmada, iki bölgeli, iki toplumlu federal çözüm yerine bir başka çözümün aranmasını isteyenlere seslenerek, bu kişilerin esasında başka bir önerilerinin bulunmadığını, böylelikle tartışmanın çözüm olarak çözümsüzlüğe yol açacağını, bunun da matematiksel gerçeklikle taksime neden olacağını belirtti.

Üniter devlete dönülmesi yönünde görüşlerin de bulunduğundan bahseden Kiprianu, “BM’ye gidip, 38 yıldır anlaştığımız federasyon için pişman olduğumuzu mu söyleyeceğiz? Yanıtlarının ne olacağını sanıyorsunuz?” şeklinde sorular yöneltti.

Kiprianu, “Kıbrıs Türk toplumuna ve ilerici partilere ‘pişmanız, üniter devlet istiyoruz’ mu diyeceğiz, herkesin yanıtı ne olacak” sorusunu sorarken, bunun, “Kıbrıs’ın nihai taksimiyle Kıbrıs sorununun kapanması” şeklinde olacağını belirtti.

Kiprianu, sözlerinin devamında bunu isteyen kişiler varsa çıkıp Rum halkına söylemeleri gerektiğini de ifade etti.

Kipiranu “ya halkı ve ülkeyi yeniden birleştirecek onurlu bir anlaşmayla Kıbrıs sorunu çözümlenecek ya da taksim kabusunun kapısı açılacak” şeklinde ifade kullanırken, “işgalin, ülkenin temellerine yerleştirilmiş saatli bomba” olduğunu da söyledi.    

FOTİU

Fileleftheros gazetesine göre, Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, Kıbrıs sorununun çözümünü arzuladıklarını, çözümün ise bir uzlaşmanın sonucu olması gerektiğini ifade etti.

Fotiu, katıldığı bir anma etkinliğinde yaptığı konuşmada,  çözümün, barış, demokrasi ve güvenlik çıkarıyla birlikte öncelikle Kıbrıs’ın çıkarına ve halkına hizmet edecek onurlu ve doğru bir uzlaşmanın sonucu olması gerektiğini belirtti.

Kendilerinin, iki bölgeli, iki toplumlu federal çözüme hazır olduklarını belirten Fotiu, müzakerelerin özlü olarak desteklenmesi için şu ana kadar herhangi bir faaliyette bulunmayan Türkiye’nin de kendi gerekli kararlarını alması gerektiğini ileri sürdü.

Fotiu, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla kendilerinin çaba sarf etmeye devam edeceğini de söyledi.