Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros, “Politis” gazetesinde yer alan, “Aşşa”(Paşaköy) bölgesindeki kayıplara ilişkin  bilgilerin araştırılacağını kaydetti.

Nestoros, söz konusu bölgede, 1990’lı yıllarda onlarca Kıbrıslı Rum’a ait kemik kalıntısının taşındığı bir noktanın bulunduğuna dair iddiaların teyit edilmesi sürecinin en kısa zamanda başlayacağını ifade etti.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Nestoras Nestoros’un, konu hakkında Rum Haber Ajansı’na yaptığı açıklamalara yer verdiler.

Habere göre Nestoros, sürece ilişkin olarak, haberde geçen noktanın kendilerine göstermesi ve bu konuya ilişkin bildiklerini tartışmak için en kısa zamanda söz konusu gazeteciyle (Politis muhabiri) birlikte o bölgeye gideceğini söyledi.

Nestoros, bunun ardından ise Kayıp Şahıslar Komitesi’ndeki Kıbrıs Türk temsilcisine bilgi vereceğini, ardından ise bölgenin tapu ve topografik planlamalarının garanti altına alınacağını ve zeminin morfolojisinin nasıl olduğunun inceleneceğini belirtti.

Gazete, Kıbrıs Rum Temsilci Nestoros’un bürosunun, alanın kazılması sürecinin ileriye götürülmesini talep edeceğini ve Kayıp Şahıslar Komitesi’ne sunulacak belgeyi de hazırlayacağını yazdı.

Gazete aynı haberin içerisinde Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun, açıklamalarıyla, üç önemli noktayı vurguladığını belirtti.

Gazete Fotiu’nun,  her iki liderin çağrısının sonuç verdiği, araştırmayı ileriye götürmesi ve Kıbrıs Türk tarafından verileri talep etmesinin Kayıp Şahıslar Komitesi’nin sorumluluğunda bulunduğunu, (kalıntıların taşındığı) toplu mezar bulunduğunun teyit edilmesi ihtimali gibi üç önemli noktayı vurguladığını yazdı.

Habere göre Fotiu, bu bilginin verilmesiyle birlikte, kendilerinin bunları araştırmakla, bu bilgilerin teyit edilip edilmeyeceğine  dair mümkün olan her şeyi yapmakla yükümlü olduklarını, bunun da Kayıp Şahıslar Komitesi süreçleri içerisinde yapılması gerektiğini ifade eti.

Fotiu, konu hakkında Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’e de bilgi verdiğini, kendi tezlerinin, Kayıp Şahıslar Komitesi çalışma süreci çerçevesinde, Kıbrıs Türk tarafından bilgiler ve bilgilendirme istenmesi yönünde olduğunu söyledi. 

Fotiu açıklamasında ayrıca “Aşşa” (Paşaköy) kayıpları konusunun bir veya iki kemik kalıntısının teslim edilmesiyle çözümlenmeyeceğini başka bölgelerde de kemik kalıntılarının olabileceğini ifade etti.