Rum hükümetinin dün yaptığı açıklamayla, Kıbrıs Barış Harekâtının ikinci safhasının 41’inci yıldönümünü kınadığını yazan Fileleftheros gazetesi, hükümetin ayrıca Kıbrıs sorununun kalıcı, dürüst, işlevsel ve adil çözümü için çalışmaya devam edeceğini belirttiğini ve herkesi, milli hedefin başarıya ulaşması için birlik olmaya çağırdığını aktardı.

Gazeteye göre, konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Rum Hükümeti Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile hükümetin, “Kıbrıs 
Cumhuriyeti’nin topraklarının Türk askeri birlikleri tarafından yasadışı bir şekilde işgal edilmesini şiddetli şekilde kınadığını; düşüncelerinin ise göçmenler, mahsurlar ve kayıplara dönük olduğunu belirttiğini” iletti.

Gazeteye göre, Papadopulos, “41 yılın ardından, işgalin sona ermesi ve Türk askeri birliklerinden kurtulma mücadelesinin, Kıbrıs sorununda varılacak kalıcı, dürüst, işlevsel ve adil bir çözüm aracılığıyla daha da gerekli bir hale geldiğini; Anastasiadis ile hükümetin de bu gidişata yönelik sıkı bir şekilde çalışmakta olduklarını” ifade etti.

“MARAŞ YASAL SAKİNLERİNE İADE EDİLSİN”

Gazeteye göre, Papadopulos, yazılı açıklamasında, Türkiye’yi “askeri birliklerini Kıbrıs’tan çekmeye, işgali sonlandırmaya, aynı zamanda BM’nin ilgili kararlarını tam anlamıyla uygulamaya” çağırdı.

Papadopulos, kapalı Maraş’ın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önerisi ve BM’nin ilgili kararları temelinde yasal sakinlerine iade edilmesinin Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin siyasi iradesinin kanıtını teşkil edeceğini de savundu.

Böyle bir faaliyetin, sürmekte olan diyalogu kolaylaştıracağını, aynı zamanda Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili olumlu bir sonuca dair daha büyük ümitler vermiş olacağını öne süren Papadopulos, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile hükümetin herkesi birlik olmaya çağırdığını yineledi.

Gazeteye göre, Papadopulos, yazılı açıklamasında son olarak “yalnızca ulusal birlik ve güçlerin birleşmesiyle ortak ulusal hedeflerinde başarıya ulaşabileceklerini” sözlerine ekledi.

PARTİLERİN MESAJI

Gazeteye göre, DİSİ partisi ise gün dolayısıyla yayımladığı kınama mesajında, “1974 yılının trajik günlerinin, Türkiye’nin gerçek amacının fetih olduğunu ve bunun 40 yıldır işgal altındaki bölgelerde sistematik olarak gerçekleşen etnik temizlik politikasıyla doğrulanmakta olduğunu net bir şekilde gözler önüne serdiğini” iddia etti.

EVRO.KO ise mesajında, “Kıbrıs içerisinde ve dışında, Kıbrıs sorununun herhangi bir çözümünün fanatiklerinin Türkiye’yi Kıbrıs’taki suçlarından aklamaya çalıştıkları bir zamanda, Türk işgalinin ikinci safhasının yıldönümünün, Türk barbarlığının anılarını canlandırdığını” iddia etti.

Alithia gazetesi ise “Hükümet Hedefe Varmak İçin Birlik Çağırısı Yapıyor” başlıklı haberinde, Papadopulos’un “Türk işgalinin ikinci safhasının bugünkü kara yıldönümünün, acı anıları çağrıştırdığını” iddia ettiğini iletti.

Gazeteye göre, DİKO partisi de gün dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Türk işgalinin ikinci aşamasının yıldönümünün, herkesin aklına 1974 yılının Ağustos ayının trajik günlerini getirdiğini” ileri sürdü.