Rum Başkanlık Müsteşarı Konstantinos Petridis’in, Amerikan hükümetinin daveti üzerine ABD’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde, Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Afrika’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Siril Müller ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Avrupa Departmanı Başkanı Paul Thomsen ile Washington’da ayrı ayrı bir araya geldiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre Petridis, konuyla ilgili olarak Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamada, Dünya Bankası ile IMF’nin “Kıbrıs sorununun çözümünden sonraki birleştirilmiş bir ekonomideki kamu maliyesinin yaşayabilirliğinin muhafaza edilmesi için, teknik yardımda bulunarak sürece yardımcı olmayı arzuladıklarını” dile getirdi.

Gazeteye göre, Rum Haber Ajansı’yla telefonda iletişim kuran Petridis, Amerika’daki temaslarında, “kamu maliyesinin yaşayabilirliğinin muhafaza edilmesi, aynı zamanda gerçek anlamda işler bir birleştirilmiş ekonomi için, bahse konu iki kuruluşun, Kıbrıs sorununun çözümüne hazırlık çerçevesinde, bazı çalışmalar yapılmasına müdahil olmasının ele alındığını” ifade etti.

Gazeteye göre, “teknik bilgi ve bilimselliğe ihtiyaç olduğunu” ifade eden Petridis, bahse konu iki kuruluşun bu konulara ilişkin işbirliği perspektiflerini ele aldıklarını söyledi.

Bu temasların, müzakereler çerçevesinde bu yılın Temmuz ayında alınan kararı takip ettiğini izah eden Petridis, liderlerin BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi bu çabayı koordine etmekle yetkilendirdiklerini ve Eide’nin hali hazırda bu kuruluşlarla bazı temaslarda bulunduğunu belirtti.

Bu iki kuruluşun, “Kıbrıs sorununun çözüm perspektifinin önemini anladıklarını ve bu meseleye yardımcı olmayı çok istediklerini” dile getiren Petridis, Dünya Bankası ile IMF’nin bu konularla ilgili teknik bilgi sağlayacaklarını belirtti.

Gazeteye göre Petridis, bu iki kuruluşa ait teknokratlardan oluşan heyetlerin, önümüzdeki dönem içerisinde (adayı) ziyaret etmelerinin beklendiğini de ifade etti.

Gazete, Petridis’in Dünya Bankası ve IMF’yle temaslarının ardından, temaslarına Amerikan hükümetinden bazı birimlerle devam edeceğini de aktardı.

Gazeteye göre Petridis, Amerikan yetkilileriyle gerçekleştirdiği görüşmelerin, özellikle kalkınma, yatırım ve ekonomi alanlarındaki işbirliği perspektiflerini ilgilendiren konulara ilişkin ikili diyalog çerçevesinde yapıldığını da sözlerine ekledi.

Haberde, IMF’nin raporunda ilk kez Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi perspektiflerinden söz edildiği de anımsatıldı.

Haber Fileleftheros gazetesinde “IMF ile Dünya Bankası Yardımcı Olmak İstiyor… Çözüm Sonrası Dönem İçin Teknik Bilgi Verecekler”, Alithia gazetesinde “IMF ile Dünya Bankası Çözüm Işığında Teknik Yardımı Ele Alıyor”, Simerini’de “Petridis: IMF ve Dünya Bankası Çözüm Işığında Teknik Yardımı Ele Alıyor”, Politis’te ise “IMF ve Dünya Bankası’ndan Teknik Yardım” başlıklarıyla yer aldı.