Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Türkiye Avrupa Konuları Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın Avrupa Parlamentosu’na gönderdiği 26 Ocak 2015 tarihli mektubunda yer alan  “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin işlevsiz olduğu ve bu nedenle münhasır ekonomik bölgede deniz yetki bölgeleri ilan etme meşruiyetine sahip olmadığı” şeklindeki ifadelerin tepkiye neden olduğunu yazdı.

Habere göre DİSİ Avrupa Parlamentosu üyesi Lefteris Hristoforu, Avrupa Parlamentosu hatta AB’nin mektuba tepki göstermesini istedi.

Türkiye’nin bir kez daha “meydan okuduğunu, sadece uluslararası hukuk ilkelerini değil Avrupa hukukunu da çiğnediğini” ileri süren Hristoforu, AB’nin de şu anda buna tepki göstermesinde fayda bulunduğunu ifade etti.

Güney Kıbrıs’ın AB üyesi olduğunu Türkiye’ye anımsatan Hristoforu, AB’ye aday olan bir ülkenin, üye bir ülkenin üzerini silmesinin mümkün olmadığını, Avrupa Parlamentosu üyeleri olarak kendilerinin Türk meydan okumalarının göğüslenmesi için bir kez daha çaba sarf edeceğini belirtti. 
Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise açıklamasında Türkiye’nin davranışını kınadı.

Çevreciler açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın, ilk andan itibaren özlü ve etkili bir tepkisinin olmamasına bağlı olarak “Türklerin, Avrupa Konuları Bakanı Bozkır’ın mektubuyla, gazel okumaya devam ettiğini” ileri sürdü.

Hükümet’in, Türk “meydan okumalarına” etkin bir şekilde müdahale etmesi gerektiğini ifade eden Çevreciler, Türkiye’nin, AB aracılığıyla oldu bittiler yaratmasının da engellenmesi gerektiğini belirtti.

Rum Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında mektuba tepki göstererek “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınmamasının, Türkiye’nin bir numaralı hedefi olduğunu” savundu.

Vatandaşlar İttifakı ayrıca Rum tarafının kendi inisiyatifleriyle, devlet olarak varlıklarının reddedilmesini bloke etmesi gerektiğini de belirtti.