Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün ara bölgedeki Lefkoşa Havaalanında BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve müzakere heyetlerinin katılımıyla gerçekleştirdikleri görüşme Rum basınında da geniş yer buldu.

Politis, “Hedef 100 Bin Göçmenin Geri Dönmesi – Yönetim, Mülkiyet ve Toprak Konularıyla Öze İndiler – Mülkiyet Komitesi Kurulacak” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün gerçekleştirdikleri ve toplamda dört saat süren görüşmeye değindi.

Gazete, dün liderlerin yaklaşık bir saat baş başa görüştüklerini, ardından görüşmeye Eide ve müzakerecilerin katılımlarıyla devam edildiğini belirtirken liderlerin görüşmede “yönetim, mülkiyet ve toprak konularını görüşmeye başladıklarını” iddia etti.

Elde ettiği bilgilere göre gazete, Kıbrıs Rum tarafının, mülkiyet ve toprak konularındaki görüşmeye, “ya Kıbrıs Rum ya da Kıbrıs Türk idaresi altında 100 bin göçmenin geri dönmesi, ayrıca AB normlar ve dört serbestliği de göz önüne alarak dini anıtların iadesi hedefiyle gittiğini” iddia etti.

Kıbrıs Rum tarafının taleplerinin ana kriterinin, “günümüzde hayatta olan mümkün olduğunca çok göçmene geri dönme seçeneği tanınması için, mümkün olduğu kadar çok Kıbrıslı Rum göçmen nüfusunun geri dönüşü olduğunu” öne süren gazete, “bu ve diğer birçok konuda AB’nin katılımının etkin olacağını, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’le sürekli temas içerisinde olduğunu yazdı.

Gazete ayrıca, bu konuların “yargı ve yasama yetkilerinde önemli düzeyde uzlaşı bulunan yönetim başlığıyla eş zamanlı ve karşılaştırmalı ele alınacağını” iddia ederek “bu başlıkların birbirlerinden bağımsız olmalarına karşın tarafların, her başlıkta tatminkar ve karşılıklı fayda olmasını istediklerini” belirtti.

“MÜLKİYET KOMİTESİ GÖRŞÜLÜYOR”

Gazete ayrıca, “çözümün uygulanmasıyla birlikte savaş öncesi mülkiyet rejiminin sağlanmasının ve hemen ardından, iadeyi, tazminatları ve mülklerin yasal ve şimdiki sahipleri arasında takası denetleyecek bir mülkiyet komitesinin kurulmasının da görüşülmekte olduğunu” iddia etti.

Söz konusu komitede iki toplumun eşit sayıda temsil edileceğini belirten gazete, çözümün imzalanmasından beş yıl sonra ise komiteye yabancı üyenin de katılacağını öne sürdü.

Gazete, görüşülen bir diğer konunun ise, “Federal Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın yanı sıra, şu anda hukuki açıdan kontrolü yapılan federal devletin işleyişine ilişkin olan 60 yasanın da referandumda halkın onayına sunulması olduğunu” yazdı.

GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER DEVAM

Gazete, liderlerin dünkü görüşmede, hali hazırda açıklanan Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ) uygulanması konusunu da görüştüklerini, ayrıca başka karşılıklı GYÖ’leri de ele aldıklarını yazdı.

Liderlerin dün ayrıca, Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin yetkilerini de belirlediklerini ve üyelerin isimlerinin açıklandığını belirterek Kıbrıs Rum üyelerinin isimlerine şu şekilde yer verdi:

“Ksenia Loizidu, Sula Zavu, Meri Papadopulu, Sula Hacikiraku, Eleni Apegitu, Haris Hrisostomu, Maria Hacipavlu, Olga Dimitriu ve Nikolas Kiriaku”.

ANASTASİADİS’İN AÇIKLAMASI

Gazete haberinde ayrıca, görüşme sonrasında Eide, Anastasiadis ve Akıncı’nın ayrı ayrı yaptıkları açıklamalara da yer verdi.

Habere göre Anastasiadis, dünkü görüşme sonrasında Rum başkanlık sarayına dönüşünde yaptığı açıklamada, “müzakerelerde henüz derine inilmediğini, bir sonraki görüşmede belirli başlıklarda özlü müzakerenin başlayabilmesi için ise müzakerecilerin uzlaşı noktalarını kayda geçmede önemli iş çıkardıklarını” söyledi.

Eide’nin önceki günkü açıklamalarındaki iyimserliğinin sorulması üzerine ise Anastasiadis, “diyaloğun nasıl gelişeceğine bağlı olsa da, en kısa sürede çözüme ulaşılması çabasından” söz etti.

Fileleftheros gazetesi haberini, “Uzlaşılar-Uzlaşmazlıklar Yükü – Anastasiadis ve Akıncı Yönetim, Mülkiyet ve Toprak Kriterleriyle” başlıkları altında verdi.

Gazete, liderlerin dünkü görüşmede bir saat danışmanları ve Eide olmaksızın başa baş görüştüklerini ve bu durumun her görüşmede süreceğini belirtirken, ardından müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis ile Eide’nin salona gelerek, müzakerecilerin hazırladıkları belgelerin ele alındığını yazdı.

Görüşmenin üçüncü aşamasının da müzakere gruplarının katılımıyla yapıldığını vurgulayan gazete, müzakerecilerin üç renkte yazılmış değerlendirmelerini sunduklarını aktardı.

Habere göre Kıbrıs Rum tarafının tezleri mavi, Kıbrıs Türk tarafının tezleri ise kırmızı renkte belirtilirken uzlaşı noktaları ise siyah renk kalemle yazıldı.

Gazete, belgede net kayıt yapıldığının gözlemlendiğini ve bunun Anastasiadis ile Akıncı’ya sunulduğunu belirtirken elde ettiği bilgilere göre, müzakerenin ilk olarak yönetim, mülkiyet ve toprak kriterlerinden başlayacağını savundu.

Nami ve Mavroyannis’in de buna paralel olarak listeyi tamamlamak adına görüşmeyi sürdüreceklerini işaret eden gazete, dünkü görüşmede GYÖ’lerden ziyade öze ağırlık verilmesi gerektiği ortak görüşünün çıktığını da belirtti.

Liderlerin görüşmede, uzlaşı sağlanan GYÖ’lerin uygulamaya konulması direktifi de verdiklerini belirten gazete, müzakerelerden çıkan sonucun “gidilmesi gereken uzun bir yolun olduğu ve yaz tatili için müzakerelere ara verilecek olan Temmuz sonuna kadar müzakere başlıklarından çok fazlasının görüşülmeyeceği şeklinde olduğunu” iddia etti.

Gazete “yönetim, mülkiyet ve toprak kriterleri konularının görüşülmesinin tamamlanacağı değerlendirmesinin olduğunu” öne sürdü.

Gazete haberinde ayrıca, Eide ve Akıncı’nın dün yaptıkları açıklamalara da yer verirken, Anastasiadis’in ise açıklamasında “temkinli iyimserlik” ortaya koyduğunu aktardı.

Anastasiadis, müzakerelerin hangi başlıkla başlayacağı konusunda uzlaşıya varılıp varılmadığının sorulması üzerine “liderlerin seçeceği birbiriyle ilişkili başlıkların müzakeresinin olacağını” vurguladı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
 
Alithia: “Kırmızlar, Maviler ve Siyahlar – Uzlaşı Belgesi Benimsendi”.

Simerini: “Maraton Öncesi Isınma”.

Haravgi: “Anastasiadis-Akıncı Uzlaşılarıyla”.