Politis gazetesi, önümüzdeki günlerde, İsrail’in Rekabeti Koruma Komitesi huzurunda, İsrail’in Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde faaliyet gösteren Noble ve Delek şirketlerinin kartel oluşturup oluşturmadıkları konusunun ele alınacağını belirtti.

Noble ile Delek’in ortaya koyacaklarıyla Komite’nin hangi yöne gideceğinin belli olacağını kaydeden gazete, ya Leviathan ve Tamar yataklarındaki hakların korunmasına karşılık iki daha küçük yatağın (Karis, Tanin) iki şirket tarafından satılması yönünde eski kararın yenileneceğini/geçerli olacağını, ya da iki şirketin, ittifaklarının yasadışı kartel oluşturduğunun saptanması durumunda iki yataktaki haklarının önemli bir kısmını üçüncü şahıslara satmaları gerekeceğini aktardı.

Gazete Noble ile Delek’in de gelişmelerden yoğun endişe duyduğunu da yazdı.

Rum Hükümetinin bir yandan İsrail’e, diğer yandan Mısır’a baktığını belirten gazete, İsrail’deki krizin Mısır Hükümetini ve Idku ile Damietta’daki sıvılaştırma terminali yöneticilerini daha hızlı bir şekilde Afrodit yatağına itebileceğini yönünde bir algıya sahip olduğunu kaydetti.

Gazete Mısırlıların önce Güney Kıbrıs, daha sonra İsrail MEB’inde faaliyet gösteren şirketlerle resmi anlaşmaya varmayı uygun bulduğunu da yazdı.

Bu arada habere göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, dün katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, Mısır’a doğru bir boru hattı oluşturulmasıyla ilgili teknik olguların görüşülmekte olduğunu, ardından ticari müzakerelerin başlayacağını söyledi.

Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde 9’uncu parseldeki Amathusa yatağındaki sondaja da değinen Lakkotripis, Saipem 10000’in çalışmalarının 1 Ocak’tan itibaren Türk tarafından herhangi bir “taciz” olmaksızın normal bir şekilde devam ettiğini ifade etti.

Lakkotripis, sondaj matkabının, önceden hesaplanandan daha derine ulaştığını da belirtti.