Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Osatchiy’nin dün Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru’yla görüştüğünü ve görüşmede “Türkiye’nin ikili oynadığı konusunda görüş birliğine vardıklarını” yazdılar.

Habere göre Osatchiy, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin “önceden planlanmış bir eylem olduğunu” iddia ederek, Türkiye’nin “Suriye’deki İslamcıların sağladığı ucuz petrolden sağladığı paralarla İslam Devletini finanse ederek ikili bir oyun oynadığı” iddiasında bulundu.

Osatchiy, düşen uçağın Rus pilotlarından birinin, “Bozkurtlar tarafından öldürüldüğünün, bunun Suriye topraklarında Türk milliyetçilerin varlığının kanıtı olduğunu ve büyük tehlike teşkil ettiğini” öne sürdü.

Osatchiy, bu sebepten ötürü Rusya’nın askeri, savunma ve ekonomik alanlarda önlem almaya yöneldiğini ve Suriye’ye S400 füzeleri gönderdiğini vurguladı.

Osatchiy, “Türk hükümetinin, bu önlemlerin ekonomisi için çok zararlı olacağını ve böyle şeylerin olmaması gerektiğini anlayacağını” iddia etti.

Rusya’nın bölgedeki varlığının artması sonucunda Güney Kıbrıs limanlarının kullanılması yönündeki bir soruya karşılık ise Osatchiy, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığında büyük bir artış olmayacağı ve Rusya için önemli olanın savaş gücünün sayısal olarak değil kalite açısından artması olduğunu sözlerine ekledi.

Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru ise, Rusya’ya yönelik tam desteklerini dile getirdi.