Rum Tiyatro Örgütü Başkanı Yannis Tumazis, 11 Eylül’de Salamis Antik Tiyatrosu’nda sergilenecek olan “Hippolytus” adlı oyunlarına ilgilinin yoğun olduğunu vurgularken, bazı Rum siyasilerin eleştirilerine yanıt verdi.

Politis gazetesinin “8 Temmuz’u Unuttunuz Mu?” başlıklı haberine göre Tumazis, oyunun, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözüm süreci çerçevesinde oluşturduğu İki Toplumlu Kültür Teknik Komitesi himayesinde, net bir çerçevede gerçekleştirileceğini vurguladı.

Oyuna ilginin yoğun olduğuna işaret eden Tumazis, giriş kartlarının tükendiğini belirtti.

İki toplumu yakınlaştıracak Güven Yaratıcı Önlemleri hayata geçirmeye yönelik Teknik Komitelerin, 8 Temmuz 2006’da 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanlarından merhum Tasos Papadopulos’un kararları sonucunda ortaya çıktığını hatırlatan Tumazis, birçok komitenin bir çok başarılı  faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Tumazis, oyunun yazarı Euripides’in sözlerinin Salamis’te duyulmasının önemli bir an olacağını söyledi.

Özellikle Çevreciler ve Ekologlar Hareketinin “yapmacık tavırlar” şeklindeki eleştirilerine de yanıt veren Tumazis, tiyatronun yapmacık tavırlar olmadığını belirterek, Salamis’teki sunak yerinin, birleşme, ortak yaratım ve yeniden birleşmenin sembolik bir alan ve yeri olarak faaliyet göstermesi dileğinde bulundu.

BAZI PARTİLERİN TEPKİLERİ DÜN DE SÜRDÜ

Gazete ,Tumazis’in izahatlarının siyasi partileri ikna etmediğini belirterek, bu yönde yapılan açıklamaları aktardı.

Habere göre Vatandaşlar İttifakı yaptığı açıklamada, Tumazis’in basın toplantısını “kabul edilmez” olarak nitelendirerek, “Öfkeyle, Tiyatro Örgütü’nün, sahte devlet, işgal ve bölünmeyi tanımaya karar verdiğini saptadık” dedi.

EDEK Başkan Vekili Kostis Efstathiu, “Tiyatro Örgütü’nün oyununun yeniden yakınlaşma ve Kıbrıs sorununun çözümünü ilerletmemekle kalmayıp, kültür değerlerine hakaret ettiğini, her yöne yanlış mesajlar verdiğini” iddia etti.

Rum Tiyatro Örgütü’nün kararının, “işgal gerçeğini gölgelediğini” savunan EVROKO da, “bu tür girişimlerin, ‘iyi komşuluk’ ve sahte devletle ilişkilerin normalleştirilmesi koşullarının yaratılmasını hedeflediğini” iddia ederek, “Bunun, Kıbrıs Cumhuriyeti için değişmez, ezelden gelen güvenlik çizgilerinden büyük bir taviz ve geri çekilme olduğunu” öne sürdü.

Diğer gazeteler Tumazis’in açıklamalarını şu başlıklarla yansıttı:

Alithia: “Salamis Sembolik Yeniden Birleşme Yeri”

Fileleftheros: “Kıbrıs Tiyatro Örgütü: Salamis Net Çerçevede”

Simerini: “Kıbrıs Tiyatro Örgütü ‘Hippolytus’ İçin Yanıt Veriyor”

Haravgi: “Başkan ‘Tiyatro Yapmacık Hareket Değil’ Yanıtını Veriyor”