Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un, Güney Kıbrıs ve KKTC temasları çerçevesinde dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla yaptığı görüşmeler Rum basınında da geniş yer buldu.

Alithia gazetesi: “Kıbrıs Sorunu Avrupa’nın Sorunu” başlığı altında verdiği haberinde, AP Başkanı Martin Schulz’un dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüştüğünü, daha sonra KKTC’ye geçerek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla bir araya geldiğini yazdı.

Gazete, Schulz’un Anastasiadis’le görüşmesinde AP’ın Kıbrıs sorununun çözümü çabalarına tam desteğini dile getirdiğini belirtirken, Anastasiadis’in ise açıklamasında, “Schulz’la Kıbrıs sorununun bir AB sorunu olduğu konusunda uzlaştıklarını” vurguladığını aktardı.

Haberde Schulz ve Anastasiadis’in açıklamalarına geniş yer verildi.

Gazete ayrıca, Schulz’un Akıncı’yla görüşmesi ve sonrasında yapılan açıklamaları “Mustafa Akıncı – Yıl Bitmeden Anlaşma İstiyoruz” başlıklarıyla yansıttı.

PARTİLERDEN FARKLI TEPKİLER

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, Schulz’un Güney Kıbrıs ve KKTC temaslarına geniş yer verirken, Rum siyasi partilerinin tepkilerinin de çeşitlilik gösterdiğini yazdı.

Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Schulz’un ziyaretinin Kıbrıs için önemli olduğunu belirtirken, EDEK partisinin açıklamasında ise Schulz’un açıklamalarında “Türkiye’nin yükümlülükleri ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımasının gerektiğine değinmemesini” eleştirdi.

Rum Dayanışma Hareketi ise açıklamasında, Schulz’un “Türkiye’nin AB süreciyle Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin  ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek Kıbrıs Rum tarafının elinden en önemli baskı unsurunu aldığı” iddiasında bulundu.

Gazeteler ayrıca Schulz’un Rum ve Kıbrıs Türk siyasi parti temsilcileriyle gerçekleştirdiği görüşme ve Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Antropoloji Laboratuarına yaptığı ziyarete de haberlerine yer verdiler.