Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris’in, İran’da bir dizi temasta bulunmakta olduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “İran Kıbrıs Müzakerelerine Ev Sahipliği Yapmaya Hazır” başlıklı haberinde, Şilluris’in İran’da temaslarda bulunmakta olduğu yetkililerin, kendisine, Tahran’ın Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelere her şekilde ve sahip oldukları olanaklar çerçevesinde katkıda bulunmaya hazır olduklarını söylediklerini iletti.

Şilluris’in İran Dışişleri Bakanıyla uzun bir görüşme gerçekleştirdiğini yazan gazete, İranlı bakanın Şilluris’e, İran’ın, uygun görülmesi halinde, ülkesinin topraklarında müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu söylediğini iletti.

Gazeteye göre, Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris ise açıklamasında, İran’da gerçekleştirdiği temaslardan, Tahran’ın “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni” Avrupa ve AB’ye yönelik köprü olarak addettiğinin tespit edilmekte olduğunu ifade etti.

Şilluris’in İran’dan, Türkiye’nin sabit tezlerinden hareket etmesi için yardım istediğini de yazan gazete, Şilluris’in, çözümün anahtarının hala daha Ankara’nın elinde bulunduğuna işaret ederek, İran gibi dost ülkelerin de aralarında bulunduğu uluslararası toplumun “uzlaşmaz tutumunu terk etmesi, adanın kuzey bölümündeki yasadışı işgali sonlandırması ve Kıbrıs sorununun çözümü için yapıcı bir şekilde işbirliğinde bulunması amacıyla”, şu an her zamankinden daha fazla Türkiye’ye baskı yapabileceği iddiasında bulunduğunu da aktardı.

Şilluris’in İran İslami Şura Meclisi Başkanı Ali Ardeshir Larijani’yle temaslarda bulunduğunu da yazan gazete, Şilluris’in Avrupa-İran ve Güney Kıbrıs-İran ilişkilerinin iyileşmesi için Larijani’yle çalışacağı güvencesi verdiğini de aktardı.