EOKA’nın silahlı tedhişe başlayışının 60’ıncı yıldönümü nedeniyle EOKA’cılar bir dizi etkinlik düzenleyecek.

Simerini “EOKA Yeniden Yaşıyor” başlıklı haberinde düzenlenecek etkinliklerin duyurulduğu basın toplantısında EOKA’cılar Birliği Başkanı Thasos Sofokleus’un EOKA’yı “özgürlük erdem ve sevgisinin zirvesi” olarak nitelediği konuşmasına yer verdi.

Gazeteye göre silahlı “mücadelenin” başlamasının bugün 60’ıncı yıldönümü olduğuna dikkat çeken Sofokleus özetle şunları söyledi:

“EOKA, ARZU EDİLENİ; ENOSİS’İ BAŞARAMAMIŞ OLABİLİR AMA...”

“1960’tan bugüne kadar bir düşüş süreci yaşadık. Birçok yanlışımızı, ihmalimizi, hatalı yürüyüşümüzü yaşadık. İlkelerimizden çıktık, ideallerimizi unuttuk. Ancak yaşanan kabul edilemez yanlışların sorumlusu EOKA’cılar veya mücadelemiz değildi. Onlar görevlerini yaptılar ve özgürlük mücadelesi için her şeylerini verdiler. EOKA arzu edileni, yani Kıbrıs’ın Yunanistan’la birleşmesini (ENOSİS) başaramamış olabilir ancak bağımsızlığı getirdi, İngilizlerin aşağı gördüğü halkın itibarını kurtardı.”

Habere göre Sofokleus EOKA’nın silahlı tedhişe başlayışının yıldönümü dolayısıyla düzenlenecek törenlerde EOKA’cıların ve EOKA’nın anısını yaşatmak hedefi dışında “güçlerini birleştirip, Kıbrıs’ı Türkiye’nin planlarından kurtarmak için uluslararası çapta hareketlilik örgütlemek maksadıyla dünya çapındaki Helenler arasında farkındalık yaratmak istediklerini” söyledi.

Dünyada yaşayan Helenlerin “değerlendirilmesi gereken güçleri bulunduğunu” da söyleyen Sofokleus “Kıbrıs’ımızı kurtarmak, mücadelelerimizi ve halkımızın Ada’mızda Özgürlük, Cumhuriyet ve Barış hakim olsun diye yaptığı fedakarlıkları adalete erdirmek için medyadan da destek istiyoruz” dedi.

GÜNEY’DE, YUNANİSTAN’DA, ABD VE İNGİLTERE’DE ETKİNLİKLER

EOKA’nın 60’ıncı yıldönümü dolayısıyla Rum tarafında, Yunanistan’da ve yurtdışında birçok etkinlik düzenleneceğine işaret eden gazete bazılarını şöyle sıraladı:

26 Mart’ta EOKA’cılar Birliği Evi’nde ‘Tarihte EOKA Mücadelesi – 60 Yıl Sonra’ konulu, Mihalakis Maratheftis’in baş konuşmacı olarak katılacağı kutlama etkinliği düzenlenecek. Bu etkinliğe Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de katılacağı belirtildi.

EOKA’nın silahlı tedhişe geçtiği 1 Nisan’da da “Tasos Papadopulos-Özgütlük” stadında büyük bir kutlama düzenlenecek.

Nisan ayı içerisinde Selanik, Atina, New York ve Chicago’da, Londra ve Birmingham’da yıldönümü etkinlikleri düzenlenecek.

Fileleftheros da dünkü basın toplantısında dile getirilenleri okurlarına “EOKA’nın 60’ıncı Yıldönümü İçin Anı Etkinlikleri” başlığı altında özetledi.