Haravgi gazetesine göre Enstitü, konuya müdahil tüm taraflarla işbirliği içerisinde “ulusal enerji politikası çerçevesi” oluşturulması ve kurumsallaştırılması gerektiğine işaret ederek, bunun Güney Kıbrıs’ın enerji alanında gelecekteki yatırımlar karşısındaki bir taahhüdü olacağını belirtti.

İsrail Rekabet Komitesi’nin, Noble ve Delek şirketleri karşısındaki tutumunu değerlendiren Enstitü, bu gelişmenin, ortaklar ve gelecekteki yatırımcılar karşısında açık olunması için Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki hidrokarbonları değerlendirme konusundaki planlamaların belirlenmesi ve kurumsallaşması gerektiğine dair tezlerini teyit ettiğini savundu.

Enstitü, İsrail’in kararının kendi planlamalarını etkilemediğini dile getirdi.

Bu arada Fileleftheros gazetesi Rum Hükümeti’nin, İsrail’de hidrokarbon alanında faaliyet gösteren Noble ve Delek şirketleri ile ülkenin tekelleşmelerine karşı birimle ilgili gelişmeleri endişeyle takip ettiği belirtti.

Gazete, Hükümet’in, komşu ülkenin iç meselesinin söz konusu olduğuna işaret ederek herhangi bir yorum yapmaktan kaçındığını ve konunun sonuçlanmasını beklediğini de yazdı.

Bilindiği üzere İsrail’deki Rekabet Kurulu, İsrail’in “Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde” doğalgaz arama ve çıkarma faaliyetlerinde bulunan Noble ve Delek şirketlerinin kartel oluşturdukları iddialarına dair araştırma başlatmıştı.