Rum kesiminden bir heyetin, Güney Kıbrıs’ta kutlanacak olan Paskalya yortusunun akabinde, kendilerine yanlış kemikler verilen Yunan kayıp yakınlarıyla görüşmek üzere, Yunanistan’a gideceği haber verildi.

Politis gazetesinde yer alan habere göre, dün konu hakkında açıklama yapan Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu, yanlış kemikleri teslim almış olan Yunan kayıpların ailelerinden üçünün, hali hazırda bunları iade ettiklerini, geriye kalan sekiz ailesinin ise kemikleri iade etmeyi reddettiğini, ancak şu an ailelerin bu konuyu yeniden düşünmekte olduklarının görüldüğünü söyledi.

Gazete, kemiklerin Güney Kıbrıs’a geri dönmesi ve gerekli DNA analizlerinin yapılmasının akabinde, bunların kime ait olduğunun onaylanacağını ve gömülmesi için ailelerine teslim edileceğini ekledi.

Dillirga çarpışmaları sırasında, 1964 yılında, Türk savaş uçakları tarafından bombalanan “Faethon” devriye botunda görev yapan 6 Yunan askerinin tespit edilmesi için Konstantinos ve Eleni Mezarlığı’nda başlayan kazılara da değinen Fotiu, hazırlık çalışmalarının bugün tamamlanmasının beklendiğini ve Pazartesi gününden itibaren de, kalıntıların çıkarılmasına başlanacağını ifade etti.

Gazete Faethon devriye botunda hayatını kaybedenlerin kimliklerinin tespit edilmesi prosedürünün tamamlanmasının akabinde, 1974 yılında bombalanan Athalassa Akıl Hastanesinde hayatını kaybedenlerin tespiti için de çalışmaların başlayacağını ekledi.