Havadis Spor'un haberine göre, 1938 yılında Limasol’da kurulan ve ilk başkanlığını İrfan Demirkol’un yaptığı “Limasol Türk Spor Kulübü (LTSK), günümüze kadar uzanan Doğan-Ocak (Kravatlılar-Maunacılar) rekabetinin ilk temel taşını teşkil etti.

LTSK, bir yandan sportif faaliyetlerini sürdürürken, diğer yandan da, 1948 yılında LTSK’den ayrılan bazı üyeler “Doğan-Güneş” takımını kurdu.

1952 yılında, LTSK ile Doğan-Güneş takımlarının birleşmesinden de “Doğan Türk Birliği” hayata geçti.

1955 yılında Doğan Türk Birliği 1. Ligde oynarken, diğer taraftan da aynı yıl içerisinde, çoğunluğunu gümrük ve liman işçilerinin oluşturduğu üyeler bünyeden ayrılarak, 2. Lige kabul edilen “Türk Ocağı Limasol’u” kurdu.

Ezeli ve ebedi rakip ancak dost iki takımın rekabet fitili; Türk Ocağı Limasol Takımı’nın, genelini memur ve polislerin oluşturduğu Doğan Türk Birliği’nin bulunduğu 1. Lige 1959 senesinde yükselmesiyle “Güney’de” ateşlendi. Ve bu ateş, 1963 yılında futbola ara verilinceye kadar da hiç sönmedi. 1968 yılında futbol maçlarının start almasıyla yeniden yanmaya başlayan bu rekabet ateşi  bu defa da , 1974 yılından itibaren “Kuzey’de” yanmaya devam etti.

Yarın akşam, Girne 20 Temmuz Mete Adanır Stadı’nda oynanacak olan Doğan Türk Birliği-Türk Ocağı arasındaki Leymosun derbisinin geçmişten günümüze kadar taşıdığı mana ve ehemmiyetle ilgili görüşlerini, Doğan Türk Birliği Teknik Direktörü Caner Oshan ve Türk Ocağı Teknik Direktörü Derviş Kolcu, Havadis’e açıkladı.

Caner Oshan: “Maunacılar ve Kravatlılar”

Doğan Türk Birliği-Türk Ocağı karşılaşmasının, ülkemizin en büyük ve en önemli tek derbisi olduğuna dikkat çeken Doğan Türk Birliği Teknik Direktörü Caner Oshan, “Geçmiş yıllarda iki bölge takımının önce birleşip, daha sonra da ayrılması sonrasında ortaya çıkan ve Türk Ocağı Limasol Takımı’nın 1959 yılında Doğan Türk Birliği’nin bulunduğu 1. Lige yükselmesiyle başlayan “Maunacılar” ve “Kravatlılar” arasındaki “Leymosun” bölge derbisi rekabeti heyecanı, öneminden hiç bir şey kaybetmeden günümüze kadar uzanmış bulunuyor. Ve cuma akşamı Girne’de, Sarı-Siyah ve Sarı-Lacivert renkli bayraklarıyla takımlarını destekleyen taraftarların önünde, her zaman zevkli ve çekişmeli geçen Doğan Türk Birliği-Türk Ocağı karşılaşmalarının bir yenisi oynanacak” ifadelerini kullandı.

“Öncelik dostluk ve arkadaşlık”

“Her şeye rağmen en önemli olan, Fair-Play çerçevesinde oynanacak olan karşılaşmada gündeme gelmesi beklenen dostluk ve arkadaşlıktır” diyerek sözlerini sürdüren Caner Oshan, “Nitekim, her iki takım formalarını giymiş olmaları nedeniyle derbi havasını teneffüs etmiş ve o heyecanı yaşamış veteran konumundaki futbolcuların, karşılaşma öncesin de oynayacakları futbollarıyla, geçmişten gelen güzellikleri taraftarlarına sunmaları, bunun örneğini teşkil edecek”. Doğan-Ocak karşılaşması, derbi özelliğinin yanı sıra, lideri yakalamamız açısından bizim için büyük önem taşıyor. Bu nedenle, gerek bu maç ve gerekse de diğer maçlara kazanmak için çıkmak mecburiyetindeyiz.  Bunun bilinci içerisindeyiz ve futbolumuzu da sahaya, bu bilinç içerisinde yaymaktayız. Zira, kazanmaktan başka alternatifimiz yok.

“Zor geçecek bir karşılaşma”

Türk Ocağı’nın şiddetle puana ihtiyacı olması nedeniyle kazanmak için sahaya çıkacağını ve bu nedenle de karşılaşmanın zor geçeceğini biliyoruz. Ancak bizde çalışmalarımızı bu düşünce çerçevesinde yapıyor ve tedbirlerimizi de buna göre alıyoruz” dedi.

“Güzel bir maç seyretmek isteyen taraflı-tarafsız her kesin bu maça gelip, hem zevkli, hem de güzel bir karşılaşma seyretmelerine fırsat vereceğiz” şeklinde konuşan Caner Oshan, “Moral motivasyonumuz üst seviyede. Bizi destekleyen taraftarlarımızın önünde, futbolu çirkinleştirmeden var gücümüzle maça asılacağız. Yani üç puan almak için sahaya çıkacağız” yönünde fikir belirtti.

Doğan’da Rahim yok, Emek maç saati belli olacak

Doğan’da 4 sarı kart cezalısı Rahim ve sakatlığı nedeni ile sezonu kapatan Koral bu önemli derbide forma giyemeyecek. Ayrıca sakatlığı süren Emek’in durumu maç saatinde belli olacak. Kart cezası biten Ahmet Sönmez ise bu önemli karşılaşmada sahada olacak. Bu arada Doğan Türk Birliği Lord’s Palace Hotel’de bugün kampa girecek.

Derviş Kolcu: Çok önemli derbi

Uzun yıllar futbol oynadığım dönemlerde; başta Doğan Türk Birliği-Türk Ocağı olmak üzere, GAÜ Çetinkaya-Yenicami ve Baf Ülkü Yurdu-Binatlı karşılaşmalarının “Derbi” olarak gündemi işgal ettiğine, teknik direktör olarak göreve başlamasından sonra da, ezeli rakip, ebedi dost olan Doğan Türk Birliği-Türk Ocağı camialarının, verdikleri değer nedeniyle bu derbiyi çok önemli boyutlara ulaştırdıklarını gözlemlediğine dikkat çeken Teknik Direktör Derviş Kolcu, “Nitekim 3 ay önce anlaştığım Türk Ocağı’nda, göreve geldiğim ilk günden itibaren bu derbinin önemi gündeme geldi. Ayrıca, daha maçlar başlamadan derbinin gelmesini bekleyen yönetim, futbolcu ve taraftarlar gurubu bizlere de, bu büyük derbinin heyecanını yaşatmaya başladı. Tabi aynı ortam, karşı taraf için de geçerli idi” ifadelerini kullandı.

“Önemli olan; skor ne olursa olsun ebedi dostluğun devam etmesi”

“Cuma akşamı, böyle bir önemli derbide Türk Ocağı Teknik Direktörü olarak sahaya çıkacağım için kendimi çok şanslı hissediyorum” diyerek sözlerini sürdüren Derviş Kolcu, “Tabii ki burada önemli olan, tüm spor severlerin; bunun bir maç ve oyun olduğunu idrak etmesi ve bu güzel heyecanın içerisinde, kazanmanın veya kaybetmenin de bulunduğunu bilmesi. Ayrıca amacın, ülke futboluna güzel bir heyecan yaşatmak olduğunun ve karşılaşmanın bitiminde skor ne olursa olsun, iki büyük camianın, ebedi dostluğunun devam edebilmesi” dedi.

“Kazanacağın belli olmadığı maç”

Doğan-Ocak karşılaşması, İçinde bulunduğumuz konum itibariyle bizim için çok önemli bir maç diyen Derviş Kolcu, “Özellikle, kazanmamız halinde moral motivasyonumuzun tavan yapacağı bir karşılaşma. Maçın önemini, geçtiğimiz hafta oynadığımız Küçük Kaymaklı karşılaşmasından sonra yaşamaya başladık. Doğan Türk Birliği, şampiyonluğu kovalayan güçlü bir takım. Bu nedenle onlar da bu maçı kazanıp, şampiyonluk umutlarını devam ettirmek isteyecekler. İki takım için de kazanacağın belli olmadığı, cuma günü daha iyi motive olan ve doğruları daha fazla yapan takımın kazanacağı bir maç. Umarım, doğruları daha fazla yapan bir takım olarak maçtan puan veya puanlarla ayrılırız” şeklinde konuştu.

Ocak Malpas’ta kampa girdi

Derviş Kolcu ayrıca; sakat ve cezalı futbolcularının bulunmadığını belirtirken, birlik beraberlik için de olmak, rakiplerini analiz etmek, görsel ve fiziksel çalışma yapmak üzere dün Malpas’ta kampa girdikleri söyledi. Bu arada, kendilerini hiçbir karşılaşmada yalnız bırakmayan taraftarların da bu önemli derbide tribünlerdeki yerlerini almalarını istedi.