ÖZGE KİZİR

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay,  KKTC ve Güney Kıbrıs arasında açılacak yeni sınır kapıları için mali kaynak ve istihdama ihtiyaç olduğunu anımsatarak, “Yeni geçiş noktalarımızda belki tek kulübe uygulaması gerçekleştireceğiz. Her iki tarafa da hizmet verebilecek olan kulübe olacak” dedi. 

Kıbrıs Müzakereleri çerçevesinde yapılan görüşmelerden, Lefke Aplıç ve Mağusa Derinya Kapılarının açılmasına yönelik karar çıkmasının ardından gözler altyapı çalışmalarına çevrildi. Konuyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, teknik çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.

 “Aplıç ve Derinya geçiş noktalarının açılmasıyla alakalı bir karar alındı. Dolayısıyla bizde o günden beridir çalışmalarımızı yoğunlaştırmış durumdayız. Halihazırda Aplıç bölgesinde teknik ile ilgili dairelerin inceleme çalışması oldu. Geçtiğimiz Salı günü de, hem Güney Rum kesimi, hem de Birleşmiş Milletlerden bizim dış işlerinde oluşan ilgili komite Aplıç’lı ara bölgede buluştular. Oradaki çalışmaları şekillendirmek için teknik içerikli olan kısımlarını bir şekilde hayata geçirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuşan Uluçay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mali kaynak ve personel sıkıntısı var”

“Bunun dışında Derinya bölgesinde de bir inceleme söz konusudur. Yine orada da bu teknik çalışmalarımızı sonuçlandırıp, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya ileteceğiz. Geldiğimiz noktada elbette bütün bunların hazırlanabilmesi için hem bir mali kaynağa ihtiyaç bulunmaktadır, hem de özellikle bizim açımızdan görünür bir sıkıntı şeklinde duran personel konusunda bir sıkıntımız mevcuttur. Bütçe yasamıza göre devlette yıllık 360 kişiden fazla istihdam yapamıyorsunuz. Dolayısıyla biz de bu konuda titiz davrandığımız için Maliye Bakanlığımızla personel sayısı konusunda ciddi bir çalışma yürütmekteyiz. İlgili geçiş noktalarının oluşturulabilmesi için hem polise hem muhaceret memuruna hem de gümrük memuruna ihtiyacımız olacak” ifadesini kullandı.

“Kapasitemize göre oradaki oluşumların tasarruflu bir şekilde hayata geçirmek için çabalayacağız”

Geçiş kapıları için “tasarruflu” bir şekilde çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Uluçay, “Bununla beraber personel açısından da nasıl tasarruflu davranabiliriz diye çalışmalarımızı yürütüyoruz. İstihdam konusunda mutlaka kamudan münhal ilan edilmesi gerekiyor. Bu konuda Maliye Bakanlığı’mız, personel istihdamıyla ilgili teknik çalışmasını yürütmektedir. Dolayısıyla biz de bu kapasitemize göre oradaki oluşumların tasarruflu bir şekilde hayata geçirmek için çabalayacağız. Örnek vermek gerekirse yeni geçiş noktalarımızda belki tek kulübe uygulaması yapacağız. Her iki tarafa da hizmet verebilecek olan kulübe olacak. Bu bize hem ihtiyaç duyacağımız altyapıda bir tasarruf sağlayacaktır, hem de ihtiyaç duyacağımız personel sayısında bir tasarruf sağlayacaktır diye düşünüyoruz” dedi.

“Vize kağıtlarının kaldırılması zamandan tasarruf sağladı”

Kapılardaki vize uygulamasının kaldırılmasının zaman tasarrufu sağladığını belirten Uluçay, “vize kâğıtları doldurma işlemlerini kaldırdığımızda geçiş noktalarında hem zamandan tasarruf sağlayabildik, hem de personelden tasarruf sağlayabilecek bir pozisyona geldik. Sadece vize formlarının doldurulma işlemlerinin kaldırılmasıyla değil, aynı zamanda yaklaşık 1,5 yıldır üzerinde çalıştığımız, daha güvenli geçiş sağlanabilmesi için optik okuyucuların yerleştirilmesiyle, hem geçişin daha hızlı olmasını, hem de daha güvenli olmasını sağladık. Yeni geçiş noktalarında da bu altyapıları öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

“Teknik olarak en iyi alt yapıyı hazırlayacağız”

Kulübelerin yol kenarına kadar getirilmesi sonucu geçiş işlemlerine hız kazandırdıklarını belirten Uluçay, “Bununla beraber personel konusunda tasarruf sağlayabileceğimiz bir nokta yakalandı. Bütün bu uygulamaları aynı şekilde yeni geçiş noktaları içinde öngörüyoruz. Dolayısıyla daha fazla geçiş noktası açılması için gereken çalışmaları yapmak bizim için bir görevdir. Liderler Aplıç ve Derinya bölgesi için karar aldıklarından dolayı o bölgelere yoğunlaşmış bulunmaktayız. Ancak elimizdeki olanaklar çerçevesinde bu imkânlarımızı zorlayarak en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Teknik olarak en iyi altyapıyı hazırlayacağız. Personel anlamında da en tasarruflu bir şekilde buralardaki hizmetlerin hayata geçebilmesi için incelemelerimizi ve çalışmalarımızı bu çerçevede 
yürütüyoruz” dedi.

“Geçiş noktalarının hizmete açılması zaman alacaktır”

Geçiş noktalarının hizmete açılmasının biraz zaman alacağını kaydeden Uluçay, “Çünkü bu teknik alt yapılarıyla ilintilidir. Oralarda gerekli düzenlemelerin yapılması, teknik alt yapının oraya götürülmesi ve tabi ki bu noktalarda en önemli unsurlardan bir tanesi de güvenli geçişin sağlanmasıdır. Güvenlik açısından da önemlidir diye düşünüyoruz. En iyi şekilde geçiş noktalarının oluşturulması için ihtiyaç duyulan teknik altyapımızı ve ihtiyaç duyulacak olan personel sayımızı tasarruflu bir şekilde hayata geçirebilmek için çalışmalarımızı yoğunlaştırmış durumdayız” ifadelerini kullandı.

“E-kimlik talebinde yoğunluk yaşıyoruz”

E-kimlikleri vermeye başladıklarını belirten Uluçay, vatandaşlara bu konuda zorunlu tutmadıklarını kaydederek şöyle konuştu: “ Vatandaşları zorlamadık, ihtiyaç duydukları zaman değiştirebilsinler diye düşündük. Bu uygulama böyle devam edecektir. Mecburiyet yoktur. E-kimlik alımıyla ilgili yoğunluk yaşıyoruz. İnsanlarımız beklediğimizden daha yoğun talepte bulundular ve şuan bakanlıktan e –kimliklerin çıkarılmasıyla ilgili talepler daha iyi karşılanabilir şekilde devam ediyor. Belli bir süre daha böyle devam edecek. Bir süre sonrada bölgelerde de e-kimliği vermeye başlayacağız. Ancak hali hazırda e-kimliği olmayan insanlarımızda geçiş kapılarında geçerken yine hızlı bir şekilde işlemleri yapılabiliyor. İnsanlarımız yoğun taleplerinden dolayı teşekkür ediyorum.”

“Güney’den yardım talebi asla reddedilmedi”

 Derinya Bölgesi'nde çıkan arazi yangınına değinen Uluçay, “Gereken araştırmalar yapılıyor. Maraş kapalı bölgenin bir kısmında böyle bir durum yaşandı. Herkes üzerine düşeni yaptı ve yaptığı içinde teşekkür ediyorum. Yangın kısa zaman içerisinde kontrol altına alındı ve söndürüldü. Bu süreçte zaman zaman tartışma konusu da olmuştu. Bize Güney Rum kesiminden de yardım talebi geldi. İtfaiye araçlarını hazır etmişlerdi. Doğrusu eğer ihtiyaç duyulsaydı mutlaka alınacaktı. Güney’den gelen yardım talebi asla reddedilmedi. Herhangi bir ret söz konusu olmadı fakat yangının oluştuğu yer kapalı bölgenin içerisinde bir yerdi ve sınırdan biraz uzaktaydı” dedi.

“Helikopterlerin ve Türkiye’den gelen uçağında müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alınabildi”

Endişelerinin yangının sınır bölgesine doğru yöneldiğinde daha kötü bir tabloyla karşı karşıya kalmaları olduğunu ifade eden Uluçay, “Bu nedenle Güney’den gelen yardım taleplerinde hazırda oraya sıçraması halinde, oradan da ekiplerin müdahale ederek, daha iyi bir şekilde kontrol altına alınabilmesi için bir düzenek oluşturulmuştu. Bu organizasyon, olası yangının büyüme alanlarına göre bir tedbir olarak beklemede tutuldu. Ancak helikopterlerin müdahalesi ve Türkiye’den gelen uçağında müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alınabildi” şeklinde konuştu.

“Önce İngiliz üslerinden helikopterler çağrıldı”

Uluçay sözlerini şöyle tamamladı:“Yangının kontrol altına alınmasının ardından tedbirler alındı, güvenli alanlar oluşturuldu. Özellikle herhangi bir yangın ihtimaline karşı birçok yerler temizlendi. Daha öncede açıkladığımız gibi yangında herhangi bir bina yanmadı ama orada bulunan binaların etrafında olan kuru otlar yandı. Dolayısıyla şuan için herhangi bir sıkıntı yoktur. Bu çerçevede gerçekten çok yoğun bir şekilde çalışmalar yerine getirildi. Yangına havadan müdahale gerekiyordu. Onun için önce İngiliz üslerinden helikopterler çağrıldı. Onlar geldikten sonra yangına yetmeyeceği öngörüldü. Çünkü yangının oteller bölgesine geçmesi halinde ciddi sıkıntı olabilirdi. O yüzden Türkiye’den uçak istendi ve havadan müdahaleyle kontrol altına alınması daha kolay oldu.”