Doğuş Özokutan Çiftçioğlu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 139 milyon 230 bin 400 TL’lik Başbakanlık bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Yaklaşık 13 saat süren Meclis Genel Kurulu'nun bugünkü toplantısında Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi ve Başbakanlık bütçeleri görüşüldü.

ARIKLI: "MANEVİ KALKINMAYA ÖNEM VERİLMELİ"

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, Başbakanlık bütçesi içinde Gençlik Dairesi ile Spor Dairesi'ne ayrılan ödeneklerin yetersiz olduğu görüşünü dile getirdi.

Uyuşturucunun ülke gençliği açısından önemli risk unsuru olduğunu anlatan Arıklı, evlenme ve boşanma rakamlarına da değindi.

“Ne yaptık da sosyal hayatımız bu kadar çöküntüye girdi?” diye soran Arıklı “manevi kalkınma” konusuna önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt Dışı Koordinasyon Ofisi’yle ilgili sürece değinen Arıklı, bu Ofis’in gençler için imkan oluşturabileceğini belirtti.

Hükümetin aile kurumuyla ilgili çalışma yapması gerektiğini belirten Arıklı, KKTC’de şükretme duygusunun kaybedildiğini, muazzam bir toplumsal tatminsizlik içine düşüldüğünü, emek sarf etmeden kazanmanın yollarının arandığını kaydetti.

Arıklı, meseleye eğitimden başlanması gerektiğini söyledi.

GÜNDÜZ: "MÜŞAVİRLER HİÇ ÇALIŞMAMIŞ GİBİ ALGI VAR"

UBP Milletvekili Menteş Gündüz, Başbakanlık bütçesinin yeterli olmadığını kaydetti.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasası'nın tüzüklerinin hazırlanamadığını bu nedenle teşkilatın oluşturulamadığını belirten Gündüz, bunun acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun çalışmalarına değinen Menteş Gündüz, uyuşturucu konusunda denetime önem verilmesi gerektiğini anlattı.

Gündüz, bu işlerin yapılması için teknolojiden de yardım alınabileceğini kaydederek gerekli adımların atılmasını istedi.

“Hükümetler, devletler halkı için vardır” diyen Gündüz, müşavirlik konusunun topluma hizmet veren üst düzey yöneticilerini huzursuz ettiğini belirtti.

Toplumların gelişirken değiştiğini bu nedenle değişiklikler yapılabileceğini kaydeden Gündüz, öte yandan son zamanlarda sanki bu insanlar hiç görev yapmamış gibi bir algı yaratıldığını belirtti.

“Bizim amacımız bu insanların özlük haklarını kaldırmak ve toplumun ruhunu mu rahatlatmaktır? Yoksa bu insanların nasıl çalıştırılacağı mıdır?” diye konuşan Gündüz, hükümetin bir yandan hukukun üstünlüğünden bahsederken diğer yandan bu konudaki yasal düzenlemelerle haksızlık yarattığını söyledi. Gündüz, yasaların geriye işlememesi kuralına da işaret etti. 

Menteş Gündüz, üst kademe yöneticiliğiyle ilgili yasada karşı çıktığı ve çelişkili bulduğu bölümlere değinerek yasa tekniklerinde ince detayların önemli olduğunu anlattı.

Bu yasa geçtikten sonra hiçbir şekilde nitelikli elemanların bu görevleri yapmayacağını anlatan Gündüz, çıkacak yasaların güven telkin etmesinin önemine değindi.