Haberal Kıbrıslı'dan Rabia Çakmak'ın haberine göre, Kıbrıs Türk Memur Sendikası(MEMUR-SEN) Başkanı Kağan Mındıkoğlu, geçici personellerinin kadrolaşması konusuna değinirken, toplu sözleşme konusunda yapılan çağrının olmadığını ve bundan sonraki süreçte neler olabileceği konusunda açıklamada bulundu.

“Üyelik için insan kandırdılar”

Kanal T’de yayınlanan ve Kartal Harman’ın hazırlayıp sunduğu “Kartal Harman’la Ayak Üstü 1 Saat” isimli programa konuk olan Kıbrıs Türk Memur Sendikası(MEMUR-SEN )Başkanı Kağan Mındıkoğlu, sözleşmeli personel ve turizm rehberlerine toplu sözleşme konusunda başka bir sendikadan çağrı yapılması konusunun söz konusu olmamayacağını belirtirken, kamu görevleri yasasında istihdam şekilerine göre kamuya istihdam edilmiş olan personellerin açıklamalarının mevcut olduğunu, birinin kadrolu memur diğerinin kamuda çalışan devlet işçileri olduğunu ve toplu sözleşme ile haklarının belirlendiğini ,aktarmasının yanında sözleşmeli personellerinde kamu görevleri hakları sözleşmesinin içinde belirlenmiş olduğunu ifade etti.

Kamu görevleri yasasında hakları belirlenmiş olan zümrenin toplu sözleşme hakkına sahip olmadığını aktarırken, turizm rehberlerinin gündelik işçi çalışan gibi çalıştıklarını, herhangi bir kamu iktisadi teşebbüsü olmadıklarını belirtmesinin yanında turizm bakanlığına bağlı olduklarını ve bir fon üzerinden çalıştıkları saat kadar ücret aldıklarını ve devlete bağlı birim ve vakıflarda sadece toplu sözleşme çağrısı yapılabileceğini açıkladı. Toplu sözleşme çağrısı yapan insanların amaçlarının sadece üyelik almak için kandırdıklarını aktarırken asıl amaçlarının geçici memurların kadrolanması olduğunu ve bunun içinde mahkemeye başvurduklarını ve sonucu beklediklerini ifade etti.

“Meclis üzerine düşen görevi yapmadı”

Kıbrıs Türk Memur Sendikası Başkanı Kağan Mındıkoğlu, geçicilerin kadrolanması konusunda Kıbrıs Türk Memur Sendikası’nın hazırladığı bir yasal öneri olarak UBP Milletvekili Dursun Oğuz tarafından meclise öneri olarak gittiğini, komite tarafından onaylanıp meclisten geçtiğini belirtirken, önerinin artık yasa olduğunu açıklamasının yanında bazı kişiler tarafından anayasaya aykırı düşüncesinin olduğunu ve anayasa mahkemesi tarafından bu kişilere neden aykırı olduğunu anlatmaları konusunda çağrı yaptığını aynı zamanda yasanın onaylandığı Cumhuriyet meclisine de neden aykırı olmadığı konusunda açıklamalarını yapması konusunda çağrı yapıldığını fakat meclisin üzerine düşen görevi yerine getirmediklerini ifade etti.

“Trajikomik bir olay”

Sendikaların kuruluş amacının üyelerinin hak ve menfaatlarını korumak için, sosyal anlamda daha iyi şeyler sunmak için çalışmalar yapmak olduğunu aktaran Mındıkoğlu, bazı sendikaların trajikomik bir şekilde ödedikleri aidatlarla yasanın anayasaya aykırı olabileceği ile ilgili mahkemeye avukat yolladıklarını açıkladı. Sendika olarak 45 günlük bir yasal sürece girdiklerini ifade eden Mındıkoğlu, üzerlerine düşen görevi yaptıklarını ve beklemeye başladıklarını kayıt etti.

“Kamu personellerini mağdur ettiler”

Başkan Kaan Mındıkoğlu, bir diğer konu olan göç yasasından işe giren memurların maaş ve haklarının iyileştirilmesi konusunda da bir takım işler yaptıklarını, normalde barın 9’ da 14’ünde bir ilerleme olmadığını fakat hazırladıkları yasa ile beraber barın önünü açtıklarını ifade ederken, Kıbrıs Türk Hava Yolları gibi bir şirketi devletin gene kendi elleriyle batırdığını fakat genede orada çalışan insanları mağdur etmediklerini ileri sürdü. Kamu görevlilerin geçmişte çok sıkıntı çektiğini ve iyileştirme yasası ile gene birşeyleri yamadıklarını aktarırken bunun çözüm değil “yama yamadır” sözüyle kamu personellerini mağdur ettiklerini ifade etti. Harman tarafından yöneltilen “sözleşmeliler ne olacak” sorusuna sözleşmelilere birkaç sendika tarafından doğru olmayan bir kaç şey yapılacağını iddia ederken, sözleşmelilerin kamu görevlileri yasasında gerek hak menfaatleri gerek tüm özlük haklarının mevcut olduğunu ve bunun üzerine toplu sözleşme yapılamayacağını açıklamasının yanında “sendikacılığın çivisi çıktı” diyerek konuya karşı sitemini vurguladı.

“Sosyal Sigortalar Bakanlık binası değişmeli”

Kıbrıs Türk Memur Sendikası Başkanı Kağan Mındıkoğlu, Sosyal Sigortalar Bakanlığı’nda HÜR-İŞ Federasyonun temsilcisi olarak işe başladığını açıklarken sosyal sigortalarda yaşanan bir takım sıkıntılara da değindi. Sigortaların para toplayabilme anlamında, kayıtlar ve kaçak işler konusunda son 10 yılın en iyi dönemine sahip olduklarını belirtirken, vergi dairesi vs. alanlarda yaşanacak sıkıntıların artık yaşanmayacağının yanında Sosyal Sigortalar Bakanlığı’nında değişmesine vurgu yaptı. Yeni bir şart olmasına değinirken yeni bina için temel atma projesinin kesinleştiğini aktardı. Bir diğer konu olarak basın danışmanlarının yaşadıkları sıkıntılara değinen Mındıkoğlu, bakanların verdikleri kararları dışarıya aktarımında basın danışmanlarının önemli yere sahip olduklarını, basın danışmanları için başbakanlığın altında bir birim kurulmasını istediklerini fakat savcılıktan bununla alakalı olumsuz yanıt aldıklarını ve bunun sebebinin de şu anda olmayan bir kadro olduğuna bağladıklarını aktardı. MEMUR-SEN Başkanı Kaan Mındıkoğlu, Basın danışmanlığı için bir kadro çalışmalarına sahip olduklarını da ekledi.

“Çok zorumuza gitti”

Başkan Kaan Mındıkoğlu, turizm rehberlerinin gündelik çalışan statüsü gözükmesi üzerine haklarını istemek için Serdar Denktaş ile görüşüldüğünü ve bir protokol ile işin çözülebileceğini iletmelerine karşın kıdem tazminatı sebebi ile isteklerinin geri çevirildiğinin fakat sadece istediklerinin toplu iş sözleşmesinde devletin işçilere vermiş olduğu haklarının verilmesi olduğuna vurgu yaptı. Seçimler birgün önce Serdar Denktaş’ a turizm rehberleri ile alakalı dosyanın sorulduğu zaman “sendikacılar siyasetçilerden beter oldu, öyle bir protokol getirdiler ki önüme imzalayamazdım” sözlerini kullandığını ve bunun da çok zoruna gittiğini belirtmesinin yanında tek temennilerinin turizm rehberleri için öne sürdükleri protokolun imzalanması olduğunu ifade etti.

“Üretmezsen yürütemezsin”

Başkanı Kağan Mındıkoğlu, bir diğer konu olan müşavirlik konusuna değinirken, dörtlü bir koalisyon hükümetinde şuanda örtülü ödenekleri konuştuklarını açıklarken kendisinin 2. Derece memur olduğunu diğer meslektaşlarının terfi alabileceğini ama kendisinin alamayacağını açıklamasının yanında müşavirliğin şuanki sistemde doğru olduğunu ifade etti. İşi bilen bakanların ve müşavirlerin işi sorunsuz yürüttüğünü aktaran Mındıkoğlu, Harman tarafından “aslında işinin ehli bakanlar bakanlıklarına gelmiyor daha sonrada müsteşar bakan kadar olma korkusu doğuyor” sözü üzerine Mındıkoğlu “üretmezsen yürütemezsin” sözüyle dikkat çekti. “İşini yapmadığı halde maaşını alan personel varsa hakkında gereği yapılsın” diyen Mındıkoğlu, hak yenilmemesinin ve işinin ehli insanlarla çalışılmasının önemli olduğunu aktardı.